Магазин

''Аватар: Пут воде'' је остварио зараду од преко милијарду долара за само две недеље

Овај филм је најбрже у протеклој години достигао оволику цифру за период мањи од месец дана, приближавајући се циљу профита од две милијарде долара
''Аватар: Пут воде'' је остварио зараду од преко милијарду долара за само две недељеGetty © Alberto E. Rodriguez

Поред ''Аватара'', у 2022. години су само још два филма постигла овакав успех: ''Топ Ган 2'' (за месец дана) и ''Свет из доба јуре: Надмоћ'' (за више од четири месеца).

За веома кратко време, овај пројект је најбрже постао огроман успех, а једини филм који је такође постигао овакав циљ је ''Спајдермен: Пут без повратка'' из 2021. године, који је остварио профит од милијарду долара након само 12 дана.  Многи фанови сматрају да део заслуге такође иде и музичару Викенду (The Weeknd), јер се његова песма налази на официјалној музичкој листи филма.

Филм је на америчком тржишту зарадио око 300, а на интернационалном око 700 милиона долара и цифра наставља да расте. Због великих трошкова продукције, редитељ Џејмс Камерон жели да се ''труд исплати'' и да се профит изједначи са успехом првог дела. Поред тога, важно је да успех настави да расте јер је ''Дизни'' уложио око милијарду долара за наредна 4 наставка.

Ипак, иако је ишчекивање било велико за наставак приче након 13 година чекања, многи аналитичари сматрају да ће врх профита били око 1.5 милијарди долара, јер се и даље осећају последице пандемије у филмској индустрији. Такође, на профит ће утицати недостатак гледаности у две велике територије света - ситуација са вирусом у Кини, као и санкције Русије од стране запада.

image
VV inauguration
banner