Магазин

Навике које елегантни људи избегавају - шта све може да говори о вашој личности

Нико није савршен, али могуће је достићи најбољу везију себе веома малим изменама у понашању. Осим што се сопствени имиџ унапређује, одређене промене у личном ставу и опхођењу према другима показује поштовање и пристојност.
Навике које елегантни људи избегавају - шта све може да говори о вашој личности© Pexels/cottonbro studio

Лако је рећи да ''није важно'' како нас виде други - иако то звучи сјајно, докле год смо део друштва, свако зависи од туђих перцепција и мишљења. Бонтон и елеганција нису само ''измишљена'' правила понашања - она значе приликом презентовања себе не само у јавним, већ и приватним ситуацијама (зашто неко не би био сређен или префињен, чак иако је сам у кући?). Такође, превише опуштено понашање много говори о нашем односу с другим људима. Избегавајући следећих неколико грешака може бити значајно упутство за вежбање поштовања према себи и другима.

Трачарење

Неизбежно је разговарати о другим људима, јер они су део свачијег живота. Ипак, постоји јасна граница између неутралног разговора, размењивања утисака и оговарања - како у женском, тако и у мушком друштву. Ширити негативна мишљења о другима се некоме може само ''обити о главу'', поготово ако се овакви разговори воде у срединама које нису уска породица или пријатељи.

Нико не жели да има репутацију трачаре у јавним или професионалним круговима. Осим што значајно штети личном имиџу, хранити се негативном енергијом, па затим и ширити је, може бити исцрпљујуће. Када је неко задовољан собом и својим животом, неће имати потребу да константно шири негативне теме, поготово о другим људима. У случају да су сва лична мишљења о одређеној особи негативна, најбоље је прећутати.

Неуредно или неприкладно облачење

Мода је изузетно моћна невербална комуникација. Када је у питању посао или било које место које има кодекс облачења, одевање у граници тих правила означава поштовање према радном месту, колегама, али такође помаже и код самопоуздања и воље за рад. У приватним ситуацијама, када виђамо пријатеље или познанике, одабир чисте и уредне одеће је важно. Говори да вам је стало до састанка са особом и времена које делите. Рупице, извучене нити или изгужвани одевни комади се увек могу поправити, а тих неколико додатних минута сређивања ће сигурно поправити слику о вама.

Вулгарност

Било да је у питању говор или изглед, вулгарност никада неће бити асоцирана са елеганцијом и префињеношћу. Увек постоји време и место за одређено понашање, шминку, одећу... Иако се у протеклих неколико година вулгарност слави као атрибут ''моћних жена'', не би требало наседати на овакву замку. Бити вулгаран ретко доноси позитивне утиске, а често може створити једноличну и незавидну слику о некоме. То не значи да је потребно бити "конзервативна машина" која је никада не шминка и не носи кратке сукње, већ је важно добро одмерити ситуацију и прикладно време за одређене стилове или говор.

Кашњење

Време је драгоцено, како наше, тако и туђе. Некада је кашњење на састанке неизбежно, али када  већ постаје навика, време је за озбиљне промене у самодисциплини. За посао се тачност подразумева, али је такође важно држати се овог принципа и у приватним односима. Некада је симпатично бити ''онај који увек касни'', али у једном тренутку постаје индиректно непоштовање туђе воље за састајањем, као и њиховог времена.

Лоше држање

Навика која је веома тешка за успостављање, али је врло важна. Чак и најлепша фризура, шминка и одећа губе значење када је држање неправилно. Постоје апликације које служе као подсетник за исправљање кичме. Такође, добро је тренирати мишиће рамена и леђа, ако би кичма била што правилнија и право држање постане подсвесна радња. Ово потпуно трансформише не само изглед, већ и атмосферу којом особа одише.

image