Шпаргла - здрава намирница која милује непце и снижава крвни притисак
Постоје две врсте шпаргле које се разликују по боји - једна је беле боје, док је друга зелене, иако је у питању иста биљка, која се само узгаја на различите начине: под земљом (бела шпаргла) и на њеној површини (зелена шпаргла). Захваљујући томе, разликују се и по укусу и конзистенцији: бела је нежнија и мекша, док је зелена чвршћа и јачег укуса, и чак и након термичке обраде остане хрскава.
Како је изузетно нискокалорична (свега 20кцал на 100 грама), а ипак богата антиоксидансима и влакнима, веома је погодна за људе који воде борбу са вишком килограма или се хране здраво. Такође, шпаргла је и извор витамина А, К и Ц, као и фолне киселине, који представљају важне елементе за имунитет, здрав кардио-васкуларни систем и дигестивни тракт, али и здраву кожу и нокте.
Шпаргла се обично не сервира засебно, већ као прилог основном јелу (скувана или грилована), а може се додавати и у салате или од ње спремити потаж.
Калијум из шпаргле - за здраве мишиће и кости
Калијум учвршћује кости и поспешује здравље мишића (и срчаног, између осталог), а уједно подстиче и опуштање зидова крвних судова и избацивање вишка течности из организма, те његов позитиван учинак на крвни притисак није занемарљив. Како је шпаргла извор калијума, може веома позитивно утицати на снижавање притиска: у лабораторијским условима спроведен је експеримент на пацовима, који су били подељени у две групе - једни су добијали поред своје регуларне хране и шпарглу, док други нису. Кроз десет недеља испоставило се да је група која је у исхрани имала шпарглу, имала 17 процената нижи притисак од групе која је није имала, а све то захваљујући калијуму.
Влакна из шпаргле - за спречавање срчаних болести и дијабетеса
Влакна су у исхрани задужена за усвајање хранљивих материја из хране, процес варења и осећај ситости након оброка. Њима су богате и цереалије, суво воће, коштуњаво, као и шпаргла, која у једној порцији (100 грама) има чак 2 грама влакана, што је око 7 процената препорученог дневног уноса. Захваљујући истраживањима, показало се да редован унос влакана значајно снижава крвни притисак, ризик од развоја срчаних болести, али и појаву дијабетеса.
У шпаргли постоје и растворљива влакна, која служе за исхрану корисних бактерија у дигестивном тракту које помажу јачању имунитета и учествују у производњи важних хранљивих материја, витамина Б12 и К2.
Антиоксиданси из шпаргле - против упалних процеса и старења
Антиоксиданси су познати по својим заштитним својствима у борби против слободних радикала и акумулираног стреса, који утичу на убрзано старење, узрокују хроничне упалне процесе и друге болести савременог доба. Шпаргла је сјајан извор антиоксиданаса - садржи полифеноле, фловоноиде, витамине Е и Ц, глутатион и друге.
Фолна киселина из шпаргле - за здраву трудноћу и правилан развој плода
Фолна киселина (витамин Б9) веома је важан елемент који утиче на формирање црвених крвних зрнаца и ДНК за здрав раст и развој. Зато је од велике важности, нарочито на самом почетку трудноће, уносити неопходну дневну дозу фолне киселине. Препоручује се да се витамини и минерали у већој мери конзумирају из исхране, а када је фолна киселина у питању, свега 100 грама шпаргле задовољава чак трећину неопходне дневне дозе одрасле особе, односно четвртину дневне дозе жене у трудноћи.
Уколико нисте сигурни на који начин да спремите шпарглу, доносимо вам пар предлога за припрему и сервирање: