Магазин

Шта се широм света једе за доручак

У док се у Србији за доручак често једу пите, сланина, јаја, на другом крају планете једе се пасуљ, супа или воће. Која су нама то непозната јела која се једу у свету сваког јутра?
Шта се широм света једе за доручак© pixabay/StockSnap

Најважнији оброк у дану, доручак, требало би да буде богат, разноврстан и према препоруци нутрициониста у прва два сата од буђења. У зависности од тога на ком делу планете живе, концепт здравог доручка људи прилагођавају и клими у којој живе, али и традицији и начину живота. 

Вегемит је класичан аустралијски производ, густи, црни намаз који се прави од екстракта пивског квасца и традиционално се наноси у веома танком слоју преко тоста намазаног путером, понекад уз парче сира.

Мисо супа је јапанска домаћа супа, са којом многи почињу дан. Јапанци кувају алге са шитаки печуркама, ферментираном туњевином и комадићима сардина.

Фо је вијетнамска супа која се састоји од чорбе, пиринчаних резанаца, зачинског биља и меса. У Вијетнаму се служи у домаћинствима, на личним тезгама и у ресторанима широм земље.

Конџи је супа од пиринча, у разним варијанатама постоји широм далеког истога и најчешће се једе за доручак. Кува се преко два сата, лако се вари и пуна је хранљивих састојака. Ово је прва храна за бебе у Кини ,која се прави без додатака. Уз њих се обично једу порк банс - меканe лаганe лепињице са слатко киселим пуњењем од свињетине. На нашем поднебљу би ово било одлично јело после слава и празника када је обично потребно да одморимо свој стомак од обилне хране. 

Још једно укусно пециво за доручак стиже из Ирана. Лепињице по имену нан, брзо се припремају и када тесто нарасте, прже се до златне боје. Могу се користити као тесто за пицу. 

Пита, једноставно име за укусну лепињу, односно сомун, врсту танког округлог хлеба. Народи који живе дуж обала источног Медитерана и у деловима балканског полуострва, праве ове мале округле хлебове.

У Шпанији, савршен доручак је једноставан и укусан, често се састоји од ћуроса, теста које су пржи у дубоком уљу, налик танким тулумбама. Умачу се у чоколадни или карамел намаз.

Уџи, каша коју у Кенији деца једу за доручак, кува се од мешавине две врсте брашна, а најчешће се једе у комбинацији са воћем, пре свега бананом.

Каша, јело од житарица, које се добије прокувавањем зрна житарица, једе се највише у Русији, средњој и источној Европи. Каша може бити од хељде или неке друге житарице као што су: пшеница, јечам, зоб, просо, раж и друге. Каша је једно од најстаријих познатих јела у средњоевропској и источноевропској кухињи, последњих хиљаду година.

И док је у Србији асоцијација за пасуљ ручак, много земље га користе у свом доручку. Енглески познати доручак укључује јаја, кобасице, сланину и пасуљ.

У Мексику класичан доручак обухвата такође пасуљ, али они уз њега једу и салса сос. Овај се користи као зачин за такосе и другу мексичку и мексичко-америчку храну, као и умаке за тортиља чипс, може се јести и за доручак. Салсе могу бити сирови или кувани умаци који се послужују на собној температури.

У Холандији уз типичну храну за доручак попут сира, месних прерађевина и тоста са џемом или медом, уживају и у хагелслагу на кришки хлеба премазаној путером. Хагелслаг су мрвице са аромама чоколаде, ваниле и воћа, а овај доручак делује бајковито.

Зашто је доручак најважнији оброк у дану

Даје енергију која вам је потребна да бисте могли да обављате дневне активности, даје концентрацију и памћење, помаже вам да се фокусирате на посао или школу. Такође, уколико вам је оброк богат и сит, помоћиће вам да избегнете преједање и грицкање касније током дана.

Раним доручком помажете вашем телу да избегне варирање шећера током дана уколико једете воће, житарице и немасне протеине у року од два сата након буђења. Овим оброком се покрећете ваш метаболизам, а његово рано активирање помаже у сагоревању калорија током дана.

Добар доручак повећава ниво енергије, јер се код особа које имају рани оброк, показало да лакше обављају физичке активности током јутра, него људи који га прескачу. Доказано је и да особе које прескачу доручак имају тенденцију да добију додатну тежину. Доручак стимулише рад мозга, јер ће стабилни нивои глукозе помоћи вашој способности да се фокусирате, расуђујете и боље обрађујете информације.

А шта сте ви данас јели за доручак?

image