Спорт

Ни технички проблеми нису наљутили нашу браћу – руска химна се орила у хали "Александар Николић"

Београд је у претходне две седмице био престоница бокса, наши борци су остварили велике успехе, али ће и Руси дефинитивно по добром памтити такмичење у српској престоници
Ни технички проблеми нису наљутили нашу браћу – руска химна се орила у хали "Александар Николић"© RT Balkan

Европско првенство у боксу дефинитивно су обележили Срби и Руси, братски народи који су показали да имају светлу будућност у овој племенитој вештини.

Руски борци освојили су прво место у укупном скору са 11 златних медаља, осам сребрних и једном бронзаном, одмах испред Србије која је завршила са четири злата, три сребра и 13 бронзи.

"Зборнаји" нису сметали ни ситни проблеми са којима су се сусретали, од којих се један догодио претпоследњег такмичарског дана.

У финалу категорије до 48 килограма, наша Кристина Нађ Варга изгубила је од Јулије Чумгалакове, која је дошла до најсјајнијег одличја. Медаљу је на церемонији добила и време је било за химну Руске Федерације.

Све је испрва деловало како и треба, музика се чула са звучника хале "Александар Николић", певушили су присутни уводне стихове, али када је почео рефрен – музика је најпре "закочила" накратко, па дефинитивно престала.

Међутим, то није омело нову шампионку Европе која је наставила да пева из свег гласа. Преплавиле су је емоције, заплакала је, али јој се у "а капела" интонирању химне придружио и остатак руске репрезентације.

Руски медији су јавили да су организатори одмах упутили извињење руској боксерској делегацији, објаснивши да се напрасно десио технички проблем током интонирања химне, а извињење је, наравно, прихваћено.

Делегација Русије није крила одушевљење гостопримством у Београду и организацијом континенталног шампионата, једним од ретких такмичења на којем могу да учествују под својом заставом и химном.

Татјана Киријенко, генерална секретарка Боксерског савеза Русије, није замерила домаћину на овом пропусту.

"Када је реч о церемонији када је на подијуму била Јулија Чумагалакова... Да, било је непријатно, али никакве лоше намере није било! Нама су одмах донели званично извињење и то преко техничког делегата. Ми, објективно посматрано, разумемо да је у питању био технички проблем", почела је Киријенкова.

"А ево, у поверењу вам кажем, на почетку (церемоније) се десио и један проблем са струјом, накратко је нестала (у хали). Дакле, организационо посматрано, било је, ето, тих непријатности, а како је наша химна интонирана прва (после поменутог кратког нестанка струје), десило се шта се десило... Али, нема никаквог разлога да се нешто лоше прича! Све је решено, а и извињење смо примили. Главна је ствар да ми знамо речи химне и сви смо заједно певали, што свима и увек саветујем да раде."

Захвалност за диван пријем и све што су Руси доживели у Београду изнео је и селектор мушке репрезентације Руске Федерације, Виктор Фархутдинов.

"Шампионат Европе се, по нас, успешно завршио. А прошли смо кроз тежак период припрема... Захвални смо што нам је допуштено да учествујемо на првенству, а притом смо наступали са руском заставом и руском химном! Турнир је протекао на високом нивоу", оценио је Фархутдинов.

image