Магазин

Како да се хранимо после тренинга ако желимо да смршамо

Претраживањем по интернету често наилазимо на мноштво различитих савета - да ли је доручак обавезан или га ваља прескочити и када би требало да имамо последњи оброк током дана да бисмо скинули који килограм вишка. Међутим, оно о чему се ретко прича јесте на чему базирати исхрану након тренинга како би се изгубила жељена килажа. Које намирнице се препоручују након тренинга, а шта је неопходно избегавати како би се постигао жељени циљ?
Како да се хранимо после тренинга ако желимо да смршамо© canva/ margouillatphotos

Поред прикупљања воље и снаге за почетак редовног тренирања, једнако је важно и кориговање исхране у складу са жељеним циљевима. Многи вежбачи на самом почетку имају слабу, или никакву представу о томе како треба да изгледа и шта треба да садржи њихова исхрана, па у складу са тим, жељени резултати и поред физичке активности изостану, а мотивација и истрајност нестану. Правилна и избалансирана исхрана нема за циљ само губитак килограма (или њихово добијање у одређеним случајевима), већ и балансирање основних здравствених показатеља, а унос довољне количине потребних витамина и минерала чиниће да будемо енергичнији.

У ситуацијама када је циљ губитак нежељених килограма, здраве намирнице и јак тренинг  неће имати учинак уколико се не води рачуна о броју калорија које се током дана унесу, а конкретно уколико оне премашују број калорија које се потроше у једном дану. Једноставније речено, у организам се мора унети мање калорија од броја калорија које потрошите.

Ипак, поред калоријског дефицита, још један важан предуслов за губитак килограма јесте правилно уношење нутријената током дана, а нарочито након тренинга током кога је организам трошио енергију из резерви организма. Оброци након тренинга требало би да буду базирани на протеинима и хидратима, који морају бити здрави. Шта су то здрави хидрати? Интегрални пиринач и тестенине, каше, хлеб са целим зрнима или интегрални хлеб и поврће спадају у здраве хидрате, а оброк можете употпунити пилећим или ћурећим белим месом, рибом или јајима, комбинујући у складу са личним преференцијама али и тиме које је доба дана.

Неки од оброка који се препоручују након тренинга, а који могу имати позитиван учинак на дефиницију мишића и мршављење су:

  • Омлет и тост хлеб како су јаја извор протеина, али и масти, пожељно је да омлет буде са мање жуманаца, на пример 3 беланцета и једно жуманце)
  • Салата са туњевином, паприком и парадајзом
  • Интегрална тортиља са хумусом и поврћем
  • Гриловано пилеће бело месо уз додатак интегралног пиринча
  • Лосос из рерне са грилованим поврћем

Намирнице које се не препоручују након тренинга

Како би се надокнадила изгубљена течност и спречила дехидратација организма током и након тренинга или неке друге физичке активности препоручује се унос веће количине течности, будући да се наше тело приликом напора зноји више него обично. Ипак, није свака течност добра за наше тело - унос газираних напитака који су пуни вештачких шећера или заслађивача, али и напитака који у себи садрже кофеин (попут кафе, чаја и енергетских напитака), будући да са уносом кофеина ометамо рад гликогена који је одговоран за опоравак мишића након физичке активности.

image