Магазин

Предности и мане кафе - две шоље дневно веома су корисне за здравље

Људи у свету попију реко две милијарде шоља кафе сваки дан. Једно од најпопуларнијих пића у свету има бројне здравствене бенефите, али и поједине мане које је потребно знати.
Предности и мане кафе - две шоље дневно веома су корисне за здравље© Pexels/Elle Hughes

Једно од највољенијих пића на свету је уједно и веома добро за човека - према студији са Школе јавне медицине универзитета Харварда, око две шоље дневно могу бити веома корисне за здравље појединца. Многи сматрају да је кафа зависност и да није добра за организам, али поједини стручњаци верују да умерено конзумирање може имати више добрих, него лоших страна. Неки од главних бенефита су:

Додатна енергија и побољшан рад мозга

Наведене добробити су уједно и најпознатије, као и главни разлог зашто се милиони људи опредељује за кафу када је време за посао или учење. Бројна истраживања показују позитиван утицај кофеина на концентрацију, расположење и памћење. Стимулише централни нервни систем и поред чаја, представља омиљени напитак када је време за обављање задатака, поготово оних за које су потребне когнитивне способности.

Богата антиоксидантима

Поред боровнице или чоколаде, кафа садржи много антиоксиданата, чак више од зеленог чаја или какаа. "Кафа је један од напитака са највећим процентом антиоксиданта у свету. Садржи полифеноле, који помажу у ублажавању запаљења, штити ћелије од оштећења и чак помаже у смањењу ризика одређених хроничних болести," објашњава Мајкл Мурди, стручњак за намирнице и дијетолог.

Може помоћи у мршављењу

Постоје бројне студије које повезују конзумирање кафе са мршављењем. Најбољи резултати се могу видети када се кафа конзумира без додатних заслађивача, сирупа, пецива...Осим контролисања апетита и убрзања метаболизма, једна студија из 2021. године је показала да кафа може помоћи у балансираном складиштењу масти и правилном раду црева. Пре тога, друго истраживање од стране Америчног друштва за исхрану је открило значајну разлику у мршављењу код жена које су свакодневно пиле кафу, него код оних које нису. На крају, кофеин даје енергију, што може многима помоћи да лакше обављају физичких активности у току дана.

Олакшава тренинг

Конзумирање кафе пре тренинга помаже телу да троши више масти уместо гликогена из мишића (шећера) током дугих тренинга. Због тога се мишићи дуже тренирају, а издржљивост и снага су све већи, што доводи до задовољавајућих фитнес резултата.

Поред бројних предности, кафа може имати одређене мане, поготово ако се конзумира у великим количинама. Једна од најчешћих је повишен ниво анксиозности. Кофеин може проузроковати нервозу, убрзан рад срца и негативно утицати на расположење и унутрашњи мир. Због тога може пореметити сан и распоред спавања, што је веома лоше за здравље и продуктивност. Важно је познавати сопствене границе и бирати квалитетна зрна.

Докторка Ана Арабјан сматра да кафа може негативно утицати на жене које имају проблеме са хормонима. Кофеин може утицати на нивое естрогена и прогестерона, тако да ремети њихов баланс. Наравно, све зависи од индивидуалних навика, тела и граница, али она напомиње да је за жене са хормонским проблемима добро да се консултују са лекаром о количини кофеина коју би требало да конзумирају.

Да ли то значи да је кафа добра или лоша? Као и све друге намирнице и напици, све зависи од појединца. Они који уживају у укусу кафе и енергији коју доноси, могу наставити да је пију, док они који често имају негативне последице, попут нервозе, мучнине и сл. могу да се консулутују са стручњаком и заменити кафу са зеленим и црним чајем (или кафом без кофеина).

За здравији начин уживања, постоји неколико начина да се топла или хладна кафа унапреди. За почетак, заслађивачи не морају бити само шећер или сируп са укусом. Уместо тога, алтернативе могу бити стевија или чак кашичица меда. Сојино млеко често има сладак укус и може се применити не само као заслађивач, већ и здрава млечна алтернатива, за оне који избацују кравље млеко. Друге опције су млеко од бадема, индијског ораха, кокосово млеко...За укус се могу додати екстракт ваниле или цимет.

Када се прави кафа код куће, није важан само квалитет бленда, већ и воде. Данас, вода директно из чесме често садржи много каменца и сличних материја, тако да је препоручљиво користити филтрирану воду која ће бити не само здравија, већ и потенцијално побољшати укус кафе. 

image
VV inauguration
banner