Магазин

Како да се хранимо после тридесете

Доласком лепшег времена, многи ће бити инспирисани да започну неку дијету. Да ли сте знали или можда приметили, да је губљење килограма у двадесетим и у четрдесетим годинама потпуно различито? Како помоћи телу да буде здравије и да лакше одржава килажу након тридесете?
Како да се хранимо после тридесете© freepik/freepik

После тридесете године, метаболизам почиње да се успорава, осетљивост на инсулин се погоршава, а ниво хормона варира. У овом периоду наше тело неће добро реаговати на екстреме у прејадању у смени са строгим дијетама, и биће вам много теже да се ослободите вишка. Овај период живота требало би да прати уравнотежена исхрана, без прекомерних масти и угљених хидрата. Истовремено, исхрана мора бити разноврсна, како би задовољила потребе за витаминима и минералима, пише "Буро247".

Ево на који начин нутриционисти предлажу да прилагодите своју исхрану након тридесетих:

1. Бирајте производе без глутена, лактозе и шећера

Уколико не можете скроз да их избаците из исхране, нутриционисти кажу да би барем могли да смањите унос. Избацујући глутен, лактозу и шећер, почећете да тражите алтернативе за њих: замените пецива, брзе угљене хидрате и слаткише поврћем, воћем, бобичастим воћем, житарицама и махунаркама. Убрзо ћете видети да сте обогатили своју исхрану новим намирницама које раније нисте користили.

2. Додајте поврће сваком оброку

Свеже или термички обрађено, потпуно је свеједно, сматрају стручњаци. Поврће побољшава варење и ублажава осећај тежине након јела. Богато је влакнима и антиоксидансима, а ако је ферментисано, садржи пробиотике.

Здрава ферментисана храна није само поврће, већ и пиће. Једно од најпознатијих је припремљено на бази комбухе, а најзанимљивије ферментисано пиће водени кефир. Продаје се у гранулама које се активирају у заслађеној води. Шумећег је укуса и многи кажу да их подсећа на шампањац, а богат је цинком, селеном и триптофаном.

Уколико вам ова врста намирница ипак звучи преегзотично, сетите се киселог купуса, који је у нашој земљи традиција, али пре свега здрава навика.

3. Једите више влакана

Осим поврћа, једите и махунарке и житарице. Најбољи избор су: пасуљ, кус-кус, грашак, леблебија и сочиво. Доказано је да појединци који су уврстили најмање 30 врста влакана у недељну исхрану имају мање шансе да се разболе. Наравно, немојте се ограничити на једну врсту махунарки, а потрудите да свакодневно буду заступљене макар у једном оброку.

image