Магазин

Да ли је хлеб стварно лош за нас

Дијетолози и нутриционисти саветују да се конзумирање хлеба смањи или потпуно избаци из исхране. Када је хлеб постао непожељни гост на трпези и да ли је заиста толико лош?
Да ли је хлеб стварно лош за нас© freepik/ KamranAydinov

Хлеб је основна храна у многим земљама и једе се широм света. Обично се припрема од теста направљеног од брашна и воде, али доступан је у различитим варијантама, укључујући кисело тесто, слатки хлеб и још много различитих врста. Упркос широкој популарности, хлеб се често карактерише као нездрав, штетан и прати га глас да много гоји.

Срећом, хлеб и даље може да буде основна намирница у домаћинству, и чак може помоћи многим људима да постигну своје циљеве у погледу хранљивих материја.

Кључне нутритивне чињенице о хлебу:

  • Бели хлеб је обогаћен калцијумом, а четири средње дебеле кришке дневно би обезбедиле преко 30 посто препорученог дневног уноса, који је свакодневно потребан за одржавање здравих костију и зуба
  • Хлеб, посебно интегрални, важан је извор дијеталних влакана која помажу у одржавању здравља нашег дигестивног система, контролишу ниво шећера и холестерола у крви и чини да се дуже осећамо ситим
  • Извор је протеина (беланчевина) који су потребни телу за раст, обнову и регенерацију
  • Бели хлеб садржи гвожђе, које је важно за енергију и концентрацију, здрав имуни систем и здраву крв
  • Садржи спектар витамина и минерала укључујући витамине Б групе тиамин (Б1) и ниацин (Б3) који су важни за одржавање здраве коже, очију и ноктију. Садржи и витамин Б фолат (фолну киселину) који је важан у трудноћи јер може помоћи у спречавању дефеката у развоју мозга код плода
  • Хлеб има релативно мало калорија. Средње дебела кришка белог хлеба, садржи 77 калорија, црни хлеб садржи 72 калорије, а интегрални 79 калорија
  • Хлеб је храна са мало масти. Просечна кришка белог хлеба садржи 0,6 грама масти, црни хлеб садржи 0,7 а интегрални 0,9 грама
  • Већина хлебова има мало шећера, што је важно за здраве зубе и одржавање здраве тежине

Зашто онда већина нутрициониста не препоручује конзумирање хлеба. Које су то мане које стручњаци наводе?

Садржи глутен

Пшенични производи попут хлеба садрже глутен, специфичну врсту протеина који помаже тесту да нарасте и даје му еластичност. Иако већина људи лако вари глутен, код неких може произвести проблеме као што су надимање, дијареја и бол у стомаку. Особе оболеле од целијакије (аутоимуног поремећаја у коме глутен оштећује слузокожу танког црева и отежава апсорпцију хранљивих материја), пшенични хлеб треба у потпуности да избегавају да би се спречили наведени нежељени ефекти. Уз то, доступни су и хлебови без глутена - који се обично праве од тапиоке, смеђег пиринча или брашна од кромпира уместо пшеничног брашна.

Богат је угљеним хидратима

Једна кришка белог хлеба садржи у просеку 13 грама угљених хидрата, а људско тело разлаже угљене хидрате у глукозу, што доводи до повећања нивоа шећера у крви. Исхрана  са високим садржајем угљених хидрата може бити повезана са већим ризиком од дијабетеса типа 2 и метаболичког синдрома, групе здравствених стања која повећавају ризик од срчаних обољења Међутим, одређене сорте, као што је хлеб од целог зрна, богате су влакнима, а истраживања показују да повећање уноса влакана може смањити ризик од коронарне болести срца и помоћи варењу. Требало би јести хлеб богат влакнима и комбиновати га са храном која ће успорити варење и дати дуготрајну енергију.

Може да садржи антинутријенте

Житарице обично садрже антинутријенте, једињења која спречавају тело да унесе одређене минерале. Конкретно, житарице су богате фитинском киселином, врстом молекула који се везује за гвожђе, цинк, магнезијум и калцијум и спречава њихову апсорпцију. За вегане, вегетаријанце и оне који своју исхрану заснивају на житарицама и махунаркама, антинутријенти могу допринети озбиљним недостацима у исхрани.

Можда се осећате успорено након јела

Нашем телу је потребна енергија сваки дан, иако енергија може доћи из различитих намирница, већина људи одлучује да једе хлеб сваки дан јер је то лака, згодна и релативно јевтина храна за послуживање, а уједно се толико тога  може направити са њим.  Међутим, без обзира што хлеб може да обезбеди вашем телу брзу здраву енергију из угљених хидрата и без масти, некада се након конзумације можемо осетити успорено. 

Ипак, упркос лошој репутацији, угљени хидрати нису непријатељ здравља. Ови макронутријенти су преферирани извор енергије за тело, обезбеђујући гориво за трилионе ћелија. На пример, наш мозак првенствено функционише на глукози, поједностављеном облику угљених хидрата. Пошто је хлеб богат угљеним хидратима, ако се једе умерено, мозак може да обезбеди гориво које му је потребно за нормално функционисање.

Једење хлеба од целог зрна помаже у повећању нивоа серотонина у мозгу, који игра улогу у побољшању расположења, сузбијању жудње за храном и чини да се осећамо задовољно.

image
https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=355981220791198 Инаугурација председника Русије
banner