Магазин

Проналажење тема за разговор када не желимо да причамо о времену

Без обзира да ли смо са пријатељем, колегом с посла или познаником, понекада разговор једноставно не тече и наступа "непријатна тишина". Уместо коментарисања временске прогнозе (прва помоћ против ћутања у друштву), постоји неколико бољих тема о којима се може ћаскати.
Проналажење тема за разговор када не желимо да причамо о времену© Pexels/Anete Lusina

Није могуће увек имати изузетно забавне разговоре, али многи осећају притисак да "попуне празнину" када тишина између двоје људи постаје превише очигледна. Класичне теме су умор од посла/студија, време или кратко коментарисање најновијих догађаја у свету. Иако нас спашавају од ћутања, наведене интеракције често могу деловати површно и однос може деловати извештачено. За искренији и потенцијално пријатнији разговор, можда је боље:

Лежерно разменити интересе

Ако постоји везивна тачка која може постати тема за разговор, онда је добро почети одатле. Најчешће зависи од саме ситуације, али када се могу пронаћи хобији или мишљења која се подударају, онда разговор о њима може довести до нових и узбудљивих дискусија. Можемо почети од сопственог живота и најновијих догађаја.

На пример, ако смо недавно погледали филм који нам се допао, можемо питати другу особу да ли је чула за њега. У случају да јесте, разговор се може природно наставити кроз размену мишљења. Међутим, ако друга страна није чула за филм, то не значи да тема мора одмах да се мења. Можемо поделити зашто се нама допао и зашто бисмо га препоручили другима, што може бити и суптилан начин откривања сопствених интереса и одређених ставова (који се можда подударају са саговорниковим).

Уделити искрен комплимент

Како уделити некоме комплимент, а да не делује само као ласкање? Потребно је издвојити неколико тренутака за добру процену друге особе. Није потребно коментарисати само нечији физички изглед на позитиван начин, већ и њихове вештине, делове личности који нам се допадају, њихов рад... Најважније је да комплимент буде искрен, али и специфичан за одређену особу.

На пример, рећи некоме да вам се допада пројекат који су недавно завршили може имати добар ефекат јер, осим што другоме улива самопоуздање, показује да смо обзирни и да примећујемо друге људе око себе. Наравно, важно је имати границу. Превише комплимената може деловати извештачено, а друга особа се чак може осећати непријатно. Најбоље је добро проценити прикладно време и праву врсту коментара.

Коришћење промишљеног хумора

Свако има особен смисао за хумор, а када се поптуно разликује између две особе, може доћи до неспоразума, поготово када је у питању само познаник. Ипак, након пажљиве процене ситуације и претходних интеракција, хумор се може применити и разведрити атмосферу. Циљ није да докажемо да смо најзанимљивија особа у просторији, већ опуштање друге особе и делотворно ојачање односа.

Памтити детаље

Када не можемо пронаћи асоцијацију из сопственог живота коју можемо применити, онда се тема може усмерити ка другој особи. Ако нам је саговорниик недавно спомињао неки новитет из живота, пословну прилику, забаван догађај и сл., онда му можемо поставити интересантна питања везано за то (уместо само 'Шта има ново?').

'Како је било на јучерашњем рођендану? Да ли си коначно завршио/ла онај пројекат? Хоћеш ли ићи на летовање о коме си причао/ла или си ипак одлучио/а да останеш у граду?'

Постављање питања која имају директно везе са животом друге особе ће помоћи не само у даљем току разговора, већ и у целокупном односу. Као и код комплимената, питати некога детаље о њиховом животу показује да обраћамо пажњу на информације које деле са нама, без обзира да ли је блиска особа или само познаник.

image
VV inauguration
banner