Магазин

''Допамински детокс'' - ослобађање од дигиталних уређаја претвара и најдосадније послове у забаву

Многима је данас изазов да погледају филм без проверавања мобилног телефона. Млађима је све теже да одржавају навике учења и читања. Ипак, за овај савремен проблем постоји и савремено решење - дигитални, то јест допамински детокс.
''Допамински детокс'' - ослобађање од дигиталних уређаја претвара и најдосадније послове у забаву© Pexels/cottonbro studio

Потребна је одређена концентрација за читање књига, обављање рутинских послова, учење, вежбање, па чак и гледање филма. Ипак, све је теже достићи зен стање ума и завршити задатак пред нама, поготово када сматрамо да је ''досадан''.

Савремени допамински детокс може помоћи у развијању коцентрације и когнитивних способности. Ограничавање коришћења компјутера или мобилних телефона, који су највећи извори ''брзог'' допамина данас, може бити кључан део успостављања здравијих навика.

Када се мозак умори од бесконачног гледања садржаја, отварају се прилике за продуктивније и здравије добијање допамина. Реч ''детокс'' у овом контексту не значи потпуно одрицање задовољстава у животу. Уместо тога, вежба се смањење нездравих разбибрига, као што су друштвене мреже препуне садржаја, који се најчешће заборави у року од неколико секунди.

На пример, деци је све теже да ''седе мирно'' и слушају предавања, због утицаја кратког и динамичног садржаја који се може гледати на интернету. Међутим, и одрасли такође имају проблеме који су настали као последица зависности од дигиталног света. Ментални умор или губљење времена гледањем у телефон и телевизор ''као зомби'' су само неки од фактора који се могу исправити дигиталном детоксикацијом.

Циљ је да се почне уживати и у мање занимљивим, свакодневим радњама, као што су одлазак у продавницу или прање судова. Подстиче развој дисциплине и самоконтроле.

Како почети процес

Потребно је идентификовати главне кривце. Да ли одвајање од телефона на неколико сати звучи као немогућа мисија? Шта ако неко позове, пошаље поруку, или се пропусти вирални моменат?

У већини случајева, ово су само изговори који оправдавају учестало проверавање друштвених мрежа. Ограничавање сати проведених на телефону у току дана могу бити први корак. Јутро за вести и нотификације, пауза од неколико сати, осим обавезних порука или позива, а касно поподне може бити време за последњу ''проверу''. Препоручљиво је да се електронски уређаји не користе пред спавање, како би се тело и мозак правилно одморили.

На овај начин, мозак ће природно ''тражити'' извор допамина у мање забавним активностима. Уместо сат времена гледања садржаја на Јутјубу или Инстаграму, шетња током које се могу обавити кратке обавезе се постепено претварају у пријатне активности. Временом, ово прелази у навику и поптуну промену размишљања. Два сата за одлазак у теретану, уместо читање дискусија на Твитеру, може имати позитивне утицаје на тело и ум.

Убрзо, многе радње које су некада деловале напорно и једнолично постају нови извор допамина, па самим тиме и уживања. Уместо гледања епизоде серије, може да је боље скувати домаћи оброк, прочитати поглавље књиге или коначно распремити ормар. Када радње које држе концентрацију, вежбају менталну активност и продуктивност постају уживање, тада је детокс успешан.

image