Магазин

Бакингемска палата открива да ли ће принц Хари и Меган присуствовати крунисању Чарсла

Принц Хари ће доћи на крунисање краља, али зато Меган, војвоткиња од Сасекса, неће присуствовати, саопштила је Бакингемска палата, преноси Би-Би-Си
Бакингемска палата открива да ли ће принц Хари и Меган присуствовати крунисању ЧарслаGetty © Mike Coppola

Британски принц Хари присуствоваће следећег месеца крунисању свог оца краља Чарлса, али без супруге Меган чиме су окончане вишемесечне спекулација о томе да ли ће овај пар доћи на церемонију.

Чарлс ће бити крунисан на церемонији која датира још од пре 1000 година, окружен шефовима страних држава и достојанственика, али учешће његовог најмлађег сина било је под знаком питања након што је принц Хари жестоко критиковао своју породицу у књизи и документарној серији.

Бакингемска палата и портпарол пара потврдили су да ће Хари, познат као војвода од Сасекса, присуствовати догађају 6. маја, док ће Меган остати у Калифорнији са децом.

Принц Хари ће се придружити више од 2000 гостију у Вестминстерској опатији. Биће то први пут да ће бити виђен са краљевском породицом од објављивања његових мемоара "Резервни".

Књига принца Харија је сликовито открила дубину неслагања са осталим члановима краљевске породице и он је од тада говорио да се осећа "другачије" од остатка своје породице.

Њихов син Арчи, истог дана пуни четири године.

"Бакингемска палата са задовољством потврђује да ће војвода од Сасекса присуствовати церемонији крунисања у Вестминстерској опатији", рекао је портпарол палате.

"Војвоткиња од Сасекса ће остати у Калифорнији са принцом Арчијем и принцезом Лилибет. Ипак, сматра се да ће се у очима јавности ова одлука Меган да одбије позив, посматрати у светлу текућих, нерешених породичних тензија.

Како више није "радни" члан краљевске породице, остаје да се види какву ће улогу принц Хари имати на церемонији. За краљичин платинасти јубилеј војвода и војвоткиња од Сасекса нису смели да учествују у традиционалном појављивању на балкону Бакингемске палате.

Хари и Меган повукли су се са краљевских дужности 2020.године и преселили се у Калифорнију, рекавши да желе да изграде нови, независан живот, без надзора британске штампе.

Договорили су се са краљевском породицом да неће учествовати ни на каквим будућим званичним краљевским догађајима или турнејама, а у Британији су виђени само у неколико наврата откако су отишли, укључујући и сахрану краљице Елизабете, која је умрла након 70 деценија дуге владавине.

image
VV inauguration
banner