Магазин

Објављена је позивница за крунисање краља Чарлса: Шта означавају симболи на њој

Бакингемска палата јуче је објавила како ће изгледати позивнице за крунисање краља Чарлса III у Вестминстерској опатији следећег месеца. Садржи елементе британског фолклора, као и асоцијације на краљеву љубав према природи.
Објављена је позивница за крунисање краља Чарлса: Шта означавају симболи на њојGetty © Christopher Furlong

Позивницу јарких боја и пажљиво нацртаних детаља израдио је хералдичар Ендру Џејмисон, дизајнер грбова и илуминираних рукописа. На конкурс је послао црно-белу скицу а како није постојало одређено правило које су учесници морали да поштују, уметник је одлучио да инспирација буде љубав коју краљ Чарлс има према природи и баштенству, објаснио је за "Телеграф".

"Нисам сигуран да ли ћу присуствовати церемонији, али довољно ми је што имам прилику да будем део овог великог историјског тренутка," изјавио је.

Позивницу ће примити више од две хиљаде гостију и биће одштампане на рециклираном папиру са златним детаљима. Израђена је у комбинацији акварела и гваш технике (пигменти помешани са белом бојом, гушћи од акварела). Насликане су различите врсте флоре и фауне, а међу цвећем се налазе четири цветна симбола Уједињеног Краљевства: ружа, детелина, чкаљ и нарцис

Остало цвеће које украшава ободе позивнице представља ливаду на којој је сваки цвет насликан је у групама од три, будући да је краљ трећи по реду британски монарх са именом Чарлс: Чарлс I владао је од 1625. године па све до његовог погубљења 1649. године, Чарлс II од 1660. до 1685. године, док је Чарлс III званично краљевске дужности преузео након смрти његове мајке, краљице Елизабете II.

На пољани "расту" следеће биљке:

Ђурђевак, иначе омиљени цвет покојне Елизабете II – за повратак среће

Различак – за наду и ишчекивање

Шумске јагоде, које су део обожаваног краљевског дезерта (јагоде са ванила кремом)

Гранчице рузмарина – за успомену и дуго сећање

Такође, приказане су и четири биљке које представљају националне симболе Велике Британије:

Детелина – заштитни знак Северне Ирске,

Чичак – национални цвет Шкотске,

Жути нарциси – као асоцијација на Велс,

Тудорска ружа – која представља Енглеску.

Ендру је изјавио да је слова дизајнирао по узору на старе италијанске ренесансне рукописе. У левом и десном горњем углу се налазе грбови краља Чарлса и Камиле, која је први пут названа краљицом натписом на овој позивници.

Симболика је и у животињама

Према извештају Бакингемске палате, на "ливади" која уоквирује позивницу приказани су лептири, бубамаре, као и птице царић и црвендаћ. Ништа није случајно - пчеле већ деценијама уназад заузимају почасно место у животу Виндзора, а постоји и вишевековна традиција сагласно којој се пчеле информишу о смрти монарха. Лептири су јасна асоцијација на нове почетке, бубамаре симболично представљају срећу, а птичице царић и црвендаћ су симбол поновног рађања.

Такође, Џејмисон је у своју илустрацију укључио и друге животиње, а свака од њих има своје значење. Лав је симбол Енглеске, али и оличење храбрости, снаге и краљевства. Једнорог је национална животиња шкотске која се појављује и на краљевском грбу. Вепар је представљен на Камилином грбу, а преузет је са грба њеног оца, мајора Бруса Шанда.

На дну позивнице се налази Зелени човек, који у британском фолклору представља почетак пролећа, нове фазе живота и препород. Носи круну направљену од глога, храста и бршљена. Зелени човек је представљан на различите начине кроз историју и сматра се да је фигура паганског порекла, али се ипак може видети као мотив на многим црквама. Због тога се некада назива "мостом између паганизма и хришћанства".

Многи сматрају да актуелна позивница подсећа на бајковиту позивницу коју је краљ Чарлс добио приликом крунисања краљице Елизабете 1953. године, када је имао само четири године, али аутор је изјавио да су све могуће сличности поптуно случајне.

image