Магазин

"Резервни принц" - најпродаванија књига из области публицистике у Великој Британији

У првом дану продато је 400.000 примерака Харијеве књиге, у којој је, поред осталих шокантних изјава и тврдња да га је принц Вилијам ударио. Мемоари, који критичарима личе на "најдужи текст љутитог пијанице који је икада написан", препуни су скандалозних изјава и не престају да интригирају британску и светску јавност.
"Резервни принц" - најпродаванија књига из области публицистике у Великој БританијиGetty © Adam Berry

"Једине књиге које су се брже продавале у једном дану биле су о другом Харију - Харију Потеру. Апетит јавности је огроман. Знали смо да ће ова књига имати добру продају, али ово прелази и најлуђа очекивања", рекао је Лари Финлеј директор "Трансворлд пингвин Рандом хаус" (Transworld Penguin Random House) издавача мемоара.

Контроверзни мемоари "Резервни принц" претходно су испунили све новинске ступце, још пре званичног изласка у продају, 10. јануара. У поменутим мемоарима налазе се наводи физичког напада принца Вилијама на Харија, као и тврдње да је краљ Чарлс ставио своје интересе испред интереса деце. У свом најновијем ТВ интервјуу у оквиру промоције књиге, принц је уперио прст и у Камилу, краљицу супругу, и навео да је "жртвован на њеном личном ПР олтару".

"Резервни принц" је прва књига принца Харија, а представља само део медијских пројеката њега и његове супруге Меган Маркл. Они дају поглед, иза сцене, на британску краљевску породицу и натегнут однос пара са краљем Чарлсом Трећим и принцом Вилијамом. Прошле недеље су шпански примерци књиге грешком продати пре датума изласка, што је омогућило штампи да има увид у неке од најинтригантнијих делова књиге. Непрекидно "цурење" детаља из књиге, покренуло је питање - да ли ће књига садржати било какве нове информације. Уместо да одвраћа купце, огромни публицитет у медијима, које је пратило свако ново објављивање детаља, је помогло да се књига боље продаје. 

Поставља се питање да ли ће "Резервни принц" наставити да се одлично продаје или ће интересовање нестати како се олуја у медијима смирује. Шенон ДеВито, директорка у издавачкој кући "Барнс и нобл", очекује да ће књига бити једно од најпродаванијих издања 2023. године. Она сматра да је "стручност и таленат" "гоустврајтера" књиге (писац који пише у име некога другог), Ј.Р. Моехрингер, помогао да привлачност књиге буде трајна. У признањима, Хари назива Моехрингера својим "сарадником и пријатељем, исповедником и понекад спаринг партнером".

Критика је подељена, док неки рецензенти хвале прозу, али и постављају питање да ли је Хари отишао предалеко у изношењу ситних притужби, док су други британски критичари писали о књизи не баш увек у позитивном контексту. Критичар који је писао за Би-Би-Си назвао ју је "најчуднијом књигом коју је икада написао краљевски члан" и рекао да понекад звучи као "најдужи текст љутитог пијанице који је икада написан".

У низу интервјуа за промоцију мемоара, Харија су повремено питали зашто је, ако је толико презирао медијску пажњу која је изазвала такав хаос у његовом животу, јавности понудио сад још више информација о својој породици. Његов одговор је био да је објављивањем мемоара имало за циљ да смири поједине гласине. Хари је "продао" издавачима "Резервног принца" за 20 милиона долара, како тврде познаваоци издавачких прилика, као део уговора о више књига. Харијев детаљан извештај о бескрајној драми његове породице такође је покренуо питања о томе шта остаје (ако уопште има још нешто), од интересантног материјала за све будуће пројекте које би он и његова супруга Меган могли да објаве.

Више од 1,43 милиона примерака у свим форматима (штампане, аудио и е-књиге), продато је у Сједињеним Државама, Канади и Британији, укључујући и претпродаје, чинећи мемоаре најпродаванијом документарном књигом коју је икада објавио "Трансворлд пингвин Рандом хаус". 

 

image