Магазин

Зашто не би требало да почнете са дијетом у понедељак

Многи ће након ускршњих празника и уживања у породичним ручковима и посластицама, желети да изгубе који килограм. И многи ће за тај почетак чекати "понедељак". Али колико њих реално то стварно уради тог понедељка? Kолико сте само пута себи обећали да ћете од понедељка престати да пушите, престати да једете слатко, почети да вежбате, а ипак још пушите, једете слатко и не идете у теретану. Понедељак није баш добар дан за нове почетке а појаснићемо и зашто.
Зашто не би требало да почнете са дијетом у понедељак© freepik/master1305

Истраживање чији су резултати објављени у стручном часопису "European Journal of Clinical Nutrition" показало је да већина људи најмање води рачуна о исхрани викендом и ипразницима, када се једе највише меса, угљених хидрата, конзумира алкохол,  а самим тим унесе се и највише калорија. А кад дође тај понедељак (од када се почиње промена коју смо сами себи обећали) као да никакав план није ни постојао. Или се дешава да се нагло и радикално промени начин исхране, па се наравно после одређеног броја дана се одустане.

Шта се дешава док чекамо "понедељак"

И онда се постављају два питања: "Како ослабити?" и "Када почети са дијетом"  Након што сте прочитали све о основним принципима мршављења, затим направили кратак план - дијета плус тренинг, остаје само да почнете. А онда се јаваља други проблем. А настаје зато што нико (или скоро нико) не жели одмах да почне са дијетом, односно рестрикцијама у исхрани.

Губитак тежине је повезан са неким строгим забранама и ограничењима. Штавише, чак су и они који су планирали да крену са благим корекцијама исхране на здрав начин, и који знају да неће морати да гладују или да једу безукусну дијеталну храну, свесни да ће им ипак бити потребно да уложе неки труд да би променили начин живота у циљу губитка килограма. Управо се у том моменту  јавља идеја да од одређеног дана кренемо са дијетом: од следећег понедељка, следећег месеца, после предстојећих празника итд. А шта се дешава у међувремну, до тог "понедељка"? Тако је - користећи тренутак, једете све што вам дође под руку, јер ускоро почињу ограничења. И као резултат таквог "бинџовања храном", добија се додатна тежина и онда ћете морати да смршате уместо пет – седам килограма, или више, у зависности од тога колико је дуго и интензивно било преједање у том периоду одлагања, осносно чекања идеалног дана. Додатно, могу се десити и неки догађаји који ће вас натерати да одложите почетак мршављења, било да је у питању нечији рођендан или венчање, или је само шеф викао на послу на вас па ћете "морати"  некако да се орасположите уз помоћ колача. И тако да ће процес мршављења морати да се одложи до следећег понедељка (или почетка месеца), а може бити и неки други "добар" разлог.  На овај начин ће ваша полазан тачка, тј. тежина бити већа од првобитне, а ваш циљ - још даље, што додатно утиче на мотивацију. 

Овај принцип "све или ништа" води до крајње нездравог приступа навикама у исхрани и животу уопште", сматрају дијетеичари.

Уопштено говорећи, да бисте постигли резултате, боље је започети акцију одмах након што сте схватили да желите да коригујете тежину. А ако из неког разлога имате блокаду, и ако вам се десити да некад прекршите режим непланираним оброком за "варање", немојте то сматрати катастрофом, већ само као као малу препреку на путу која се може заобићи и мирно наставити даље.

Али, немојте да вас ово обесхрабри у намери да почнете да живите и храните се здраво. Просто изаберите неки други дан и упустите се у ту "авантуру". "Оно чему треба да тежите је здравији стил живота, а не дијета.

То значи да треба да промените свој поглед на свет и доживљај хране, а одличан први корак је да не чекате "понедељак". Тајна успеха је у томе да усвојите здравије животне навике, а не да их себи намећете само зато што је понедељак.

image