Магазин

Синдром ноћног једења: Зашто неки људи једу ноћу

Вечерате најкасније у шест увече, разумете се у протеине, масти и друге корисне нутријенте, и наравно - не једете ноћу осветљавајући свој укусни грех пригушеним светлом фрижидера. Али "ко је без греха, нека први баци камен!" Да ли се ипак и вама понекад дешава да се ноћу тихо ушуњате у кухињу и тамо нешто грицкате а да то наравно нису јабуке? Зашто неки људи једу ноћу и како зауставити вечерњи поход на фрижидер?
Синдром ноћног једења: Зашто неки људи једу ноћу© freepik/freepik

Кад град заспи, не буде се чудовишта већ... брутални апетит. Ако и вас неодољиво вуче ноћно једење, не кривите себе. Стручњаци такво "месечарење" објашњавају нашим древним инстинктима: наводно су наши преци посветили дневне сате лову, па су тек након заласка сунца почињали да једу. А постоји још једна теорија - о храни почињемо да размишљамо како се приближава ноћ јер нас више не ометају друге ствари и мисли: имамо времена да будемо сами са собом и...замишљамо укусну храну.

Такође, увече нас у фрижидер могу "гурнути" и лоше навике у исхрани. На пример, ако свакодневно прескачете доручак или ручак, онда ћете сигурно осетити порив за обилном вечером. Поред тога, често мешамо глад и жеђ: понекад нам једнставно недостаје само вода, али ми уместо тога почињемо да једемо. Они који једу ноћу често су склони депресији и немају високо мишљење о себи, њима се току вечери и ноћи смањују нивои хормона мелатонина и лептина - хормона среће и благостања.

Шта учинити ако су разлози физиолошке природе

Ако приметите да је проблем везан управо за вашу физиологију, онда се пре свега, треба консултовати са лекарима: лекаром опште праксе, ендокринологом, гинекологом и другим специјалистима код којих можете бити упућени на преглед.

На недостатак апетита током дана (због чега многи прескачу оброке) могу утицати:

  •  хормонске промене
  •  повећана киселост у гастроинтестиналном тракту
  •  проблеми са задржавањем течности у организму

или друге телесне дисфункције. Када добијете потпуне информације о стању вашег здравља, можете ефикасније да се носите са проблемом ноћног једења.

Шта ако су разлози психолошке природе

Важно је разумети не само како функционише ваша физиологија, већ и шта се дешава са вашом психом. Често су ноћни "напади на фрижидер" узроковани управо психолошким разлозима. На пример:

Дијета

Свака дијета је спољни ограничавач хране. Дијета се држи у складу са различитим индикацијама, али се често не узимају у обзир индивидуалне карактеристике организма и средине у којој човек живи. Ако је равнотежа задовољења потреба поремећена, онда ће се постепено акумулирати ментални стрес који ће ноћним једењем нестати. С обзиром да ће потребе и даље остати незадовољене, прибегавање овој методи смиривања бива све учесталије.

Осећај слободе када сте сами

Понашање у исхрани се често формира у детињству. Ако је у породици био обичај да се због финансијских потешкоћа ограниче порције хране ("остави то мами, тати, брату...") или је неко од одраслих превише контролисао физички изглед детета ("зато што толико једеш зато си дебео"), онда у одраслом добу унутрашњи критичар може да говори исте речи или да се изрази на неки други начин. Истовремено, може се чинити да блиски људи и даље осуђујуће гледају на сваки њихов покушај да нешто поједу. Ноћни излети до фрижидера ослобађају од ове анксиозности - "сада нико не види."

"А када да једем ако не ноћу?"

Ако сте цео дан заузети обавезама тако да немате времена за јело, онда до вечери апетит може постати превелик. Учиниће вам се да морате много да једете да бисте задовољили глад.

Ако имате неки од горе наведених знакова психолошких проблема, или ако не знате зашто жудите за храном ноћу, можда би било добро да потражите помоћ психотерапеута који је специјализован за поремећаје у исхрани. Тако можете себи помоћи да промените квалитет свог живота брже и ефикасније.

Како превазићи синдром ноћног једења

Преварите свој желудац

Када поново осетити жудњу за храном пре спавања, попијте чашу воде, зелени чај или сок од парадајза. За веома гладне, погодан је немасни јогурт или кефир. Утолиће и вашу глад и жеђ.

Пробајте ароматерапију

Да ли сте приметили да вам арома свеже испеченог пецива и зрна кафе буди апетит? На тај начин и неки мириси могу и да га пригуше. Да бисте то урадили, изаберите јаке и свеже мирисне ноте цитруса.

Крећите се

Наравно, ноћу је боље не узбуђивати се превише уз помоћ физичких вежби, али можете се мало разгибати. Урадите мало загревања уместо да трчите у кухињу - тело ће пребацити фокус на физичку активност, а ви ћете добити прилику да заборавите на глад.

Окупирајте се нечим - забавите се

Ово можете да урадите на много различитих начина и тако сами себи скренете пажњу на нешто друго. И не, овде се не ради о гледању серије током које желите да имате грицкалице при руци. Покушајте да се опустите у купатилу - урадите свој омиљени ритуал лепоте, на пример, ставите маску или урадите сами себи масажу лица. Неодољива жеља да се испразни фрижидер ће се нестати.

  1. Не вечерајте док гледате филм, серију или читате књигу - највероватније ћете остати будни до касно, заборавити на време и отићи у кревет пуног стомака и узнемирене савести. Да бисте то избегли, вечерајте на миру, без "ометача", најмање 3 сата пре спавања. А док гледате серију можете пити биљни чај или јогурт.
  2. Не прескачите доручак, то је свето правило! Обилан доручак магично уклања осећај глади у касним вечерњим сатима, тако што вас чува од изненадних напада глади. Ово је одличан разлог да рано одете у кревет, у ишчекивању укусног доручка. 
  3. Позабавите се својом емоционалном глађу! Девојке/жене често "једу" своје неуспехе - свађе са вољенима, укоре од шефа, па чак и вишак килограма, што је нелогично. Будите искрени према себи пре него што посегнете за храном - зашто вас толико привлачи та чоколада? Шта се десило непосредно пре тога? Чиме можете да се утешите осим празним калоријама? 
  4. Планирајте своје оброке! Ако вечерате у 17 часова, мало је вероватно да нећете бити гладни до јутра. Немојте се плашити да једете после 18 часова, важније је да не једете 3 сата пре спавања. За вечеру изаберите поврће и јела са ниским садржајем масти, а за ужину млеко са ниским садржајем масти. 
  5. Ако желите да једете - пијте. Не, не вино, већ воду. 
  6. Ако имате проблема са снагом воље, не брините. Направите залихе безбедних, односно здравих намирница, а све "штетно" и калорично што имате дајте неком. У безбедну храну спадају - поврће (целер, краставци, шаргарепа, слатка паприка), јогурт са ниским процентом масти, пистаћи (најмање калорично коштуњаво воће), хлеб од целог зрна, пилећа прса, кувана јаја. 
  7. Лезите у кревет раније - ово ради 100 посто!

Зашто је јести ноћу тако лоше

Ноћно једење - тај страшни грех, крив је за то што уместо витког струка имате величанствен стомак и целулит на боковима. Али ни то није све:

  • Квалитет сна се погоршава
  • Ноћне посластице се тешко варе, због чега се таложе у телу у облику озлоглашених калорија
  • Ако једете слано, ујутро ћете се пробудити отечени и са кесицама испод очију
  • Храна која се ноћу није сварила претвара се у масноће.

Такође, може довести до неколико опасности по здравље као што су повећање нивоа шећера у крви, болести срца, гојазност. У основи, што касније једете, ваше тело је мање спремно за спавање, што такође може имати штетне последице на ваше памћење и ефикасност за следећи дан.

Као помоћ у терапији синдрома ноћног једења може да помогне исхрана која садржи серотонин, рецимо банане. Најбитније је да се промени образац неправилног конзумирања хране и да се особа уоброчи. Треба употребљавати нутритивно вредне намирнице, здраве начине припреме хране и ментално се припремити за промену. Тако најбоље може да се регулише апетит и жудња за одређеним намирницама у ноћно време.

 

image