Магазин

Пет поступака који могу уништити пријатељство

Постоје пријатељи за цео живот - са њима превазилазимо све препреке, славимо победе и проживљавамо поразе, а постоје и они са којима нам се животни путеви разиђу након неког времена, које повредимо или који својим поступцима повреде нас. Шта не бисмо смели чинити уколико желимо да пријатељство задржимо?
Пет поступака који могу уништити пријатељство© Canva / Canva Natural Women

Иако се каже да са правим пријатељима треба делити све, постоје поједине ситуације које могу да покваре чак и најбоља и најчвршћа пријатељства. Сви смо ми различити и свако од нас има своје етичке норме: оно што је за некога нормално, другима је нарушавање личних граница, и зато је јако важно пријатељство посматрати не само из своје, већ и из перспективе друге стране, како би однос био добар и дугорочан.

Позајмљивање новца

Постоје бројне пословице на тему новца и пријатељства, а ону најпознатију "Ако желиш да изгубиш пријатеља само му позајми новац" знају готово сви. Овде се може радити о различитим сумама новца, а последице могу бити разнолике - од баналне свађе, па све до потпуног прекида пријатељства, и иако је понекад једноставније своје непланиране трошкове "покрити" из пријатељског буџета, то није најсјајнија одлука коју можете донети. Због чега? Пре свега, пријатељи нису представници банке, они су наши блиски људи у однос са којима ни по коју цену не треба уплитати формалности попут новца: на самом почетку можете их ставити у непријатну ситуацију самим тражењем позајмице, а касније, уколико окасните са враћањем дуга у непријатну ситуацију да вам свој новац траже назад. Зато свој буџет планирајте пажљиво и без ослањања на друге људе - биће лакше и вама, али и вашим пријатељима.

Улазак у емотивне или сексуалне односе са бившим партнерима пријатеља

Иако је оваква ситуација доста шкакљива, у пракси се често можемо сусрести са њом, и није важно да ли сте почели да се забављате са неким из давне прошлости или "свежим" бившим или бившом, ваш пријатељ овакав поступак може доживети као издају. Ставите се у ципеле друге особе и замислите само да се ваш бивши партнер поново појављује на пријатељским окупљањима и прославама, али овај пут у својству партнера вашег пријатеља: које емоције би у вама будила таква слика? Притом, слична ситуација међу пријатељима прави и одређени јаз, премда дељење "слатких" тајни постаје немогуће, а може се јавити и љубомора.

Пријатељство са повластицама

Ма колико симпатично звучало и на први поглед се чинило као задовољавајуће решење, интимни односи са пријатељима најчешће се заврше губитком пријатељства. У пријатељским односима негују се емоције и заједнички интереси, а прелазак те имагинарне границе са собом носи сасвим другачије емоције, обавезе и промену навика. Штавише, један од пријатеља (ако не и оба) може развити и осећај заљубљености, а када наиђе на обијање друге стране излаз из те ситуације само је један - престаје све, па и пријатељство.

Улазак у улогу "родитеља"

Квалитетно пријатељство захтева једнакост, а између подршке и саветовања са једне, и улоге "родитеља" садруге стране, танка је линија. Често се дешава да једна страна своје мишљење или жељу да помогне намеће другој, а нетражени савети и "учење" како се живи у стварности имају контра-ефекат који на пријатељство утиче веома негативно - другој страни може се учинити да је ваша критика токсична и исувише наметљива чак иако је из најбоље намере, те су процена околности али и свест о томе да нисмо супериорни у односу на другу страну од велике важности за одржавање здравог пријатељства.

Где почиње посао, ту престаје пријатељство

У пословне подухвате можете "улетати" са познаницима, али не и са пријатељима. Бизнис подразумева мноштво стресних ситуација, и управо из тог разлога постоје пословни односи, у којима руководство има одрешене руке за доношење важних пословних одлука или давање отказа запосленом који не испуњава очекивања. Са друге стране, уплитањем пријатељства у бизнис, границе постају мутне, а доношење тешких одлука још теже: замислите само да се ваш пријатељ не залаже довољно за посао и треба да му дате отказ, а знате да је у тешкој материјалној ситуацији и да тај посао храни и њега и његову породицу - ваш праг толеранције помера се због пријатељског односа који имате, а посао трпи последице недоношења исправне одлуке.

image
VV inauguration
banner