Магазин

Зашто је важно имати дугогодишња пријатељства

Можда не можемо да бирамо породицу, али можемо своје пријатеље. Оне којима ћемо се поверавати и који ће нас познавати боље него ми сами себе. Управо ће дугогодишњи пријатељи бити увек ту за нас, подржавајући нас кроз успоне и падове.
Зашто је важно имати дугогодишња пријатељства© pexels/Artem Podrez

"Радије бих ишла са пријатељем по мраку, него сама у светлу", изјавила је Хелен Келер, списатељица и педагог, о пријатељству. Имати у сво окружењу квалитетне и добре људе, којима верујемо, сматра се једном од најважнијих ствари у животу.

Дугогодишња пријатељства су ретка, све теже их је одржати, и управо је то оно што их чини посебним и вредним. Природно је да мењамо круг пријатеља током живота - селимо се на различита места, мењамо се, удаљавамо се. Понекад прерастемо једни друге - и то је сасвим нормално

Мишљења да се супротности привлаче, временом су се показала неисправним јер такви односи не трају дуго, већ како разлике почну да се гомилају, тако расту и љутње. А оно што је у почетку било слатко, забавно или симпатично на крају постаје досадно. Нама је, кажу стручњаци, потребан неко ко поштује исте вредности као и ми.

У животу можемо имати много познаника, али смо блиски са само неколико особа. Неки психолози сматрају да је могуће имати и "доживотна познанства", али она обично током времена нестану. И то је у реду, јер ће људи играти различите улоге у нашем животу.

Које су карактеристике дугогодишњих пријатељстава?

  • Имате заједничко схватање живота, односа, успеха на послу и како изгледа ваша далека заједничка будућност
  • Дугогодишњи пријатељи могу да деле дубоке тајне или интимне детаље једни са другима, јер осећају поверење да те приче никада неће бити откривене никоме другом па чак ни супружнику или партнеру.
  • Подршка су у тешким временима или у моментима насталим услед животних трагедија или траума. Пријатељ ће нам понудити и разговор и раме за плакање
  • Осећај сигурност, пре свега да будете оно што јесте и слободно изнесете своје мишљење и осећања
  • Прави пријатељ је срећан и узбуђен због вас када вам се нешто добро догоди и славиће ваше победе и достигнућа са вама
  • Они поштују ваш избор посла и вашу каријеру
  • Подржавају вас кроз успоне и падове љубавних односа, без осуђивања. Јер прави пријатељи могу имати повремене "несугласице", могу се сложити да се не слажу, без икакве штете по дугорочно дружење.

Сматра се да нас добро изабрани доживотни пријатељи чине срећнијима од породице. У анкети коју је спровео Државни Универзитет Мичиген, 280.000 људи је попуњавајући анкету, потврдило да ови односи постају све кориснији за здравље и срећу како напредујемо кроз живот. А утицајнији су од породице, могуће зато што их бирамо, а не морамо да остајемо у контакту са људима који нам више не одговарају, бирајући само оне које сматрамо највреднијима.

Дугогодишњи пријатељи су искрени према нама, не говоре нам оно што желимо да чујемо, већ оно што морамо да чујемо. Повећају наш осећај припадности и сврхе, самопоуздање и самопоштовање и смањују стрес.

Охрабрујуће је знати да ће нам увек "чувати леђа". Тај ниво поверења је непроцењив.

image