Магазин

"Паметни" станови: Руски изум послужио као инспирација савременим системима

У 2023. години "паметни" станови више никога не изненађују и одавно су престали да буду на граници научне фантастике. Ипак, многи сматрају да су овакве станове измислили Американци, иако је то далеко од истине: заправо, овај изум припада руским инжењерима који су још 1987. године креирали први систем за "паметно управљање" животним простором.
"Паметни" станови: Руски изум послужио као инспирација савременим системима© Canva / alexsl

Шта данас животни простор чини "паметним"? Најпростије речено - решења која помажу човеку да у највећој мери аутоматизује процесе, а себе "поштеди" рутине: ту су роботски усисивачи којима се управља на даљину, сензори за светла која штеде електричну енергију и гасе све непотребне изворе светлости, али и "паметне" утичнице које онемогућавају проток електричне енергије само једним кликом на телефону, чиме се безбедност живота повећава и спречавају хаварије. До пре 30 година све ово деловало је футуристички, али не и немогуће - макар у Совјетском Савезу.

СФИНКС - систем "паметног стана"

Још 1987. године у совјетском часопису "Техничка естетика" појавио се чланак о "суперфункционалном интегрисаном комуникационом систему", односно СФИНКС-у, а концепт овог комплекса разрађен је од стране Савезног истраживачког института техничке естетике - овај систем може се сматрати претечом данашњих "паметних станова".

Совјетски "дивелопери" потрудили су се да све рутинске уређаје обједине у један систем, а они су се делили на три различите групе: носиве, повезане са животним простором и повезане са транспортом. На скицама могу јасно да се уоче и неки савремени уређаји попут наочара са дисплејем, "паметних" сатова и смартфона. "Кућни" део "паметног" стана обављао би неограничен број нових, до тада невиђених функција: информациону, дијагностичку, контролну, а посебан акценат стављен је на разоноду и слободно време.

Забавни садржај и "месинџери" за комуникацију између "паметних" станова

СФИНКС је требало да информације дистрибуира по целом стану, на пример, у једну собу процесор би слао на екран телевизора сигнал да пусти филм, у другу - да се покрене видео игрица, а да се у кухињи репродукује аудио књига. Забавно, зар не? По идеји "дивелопера", сасвим је реалистично било и имплементирање "пријатељских телемостова" између станова, нешто налик данашњем Скајпу или другим "месинџерима".

Стандардна комплектација СФИНКС-а садржала је танки екран, сферне или пљоснате звучнике, даљински управљач са дисплејем, велики даљински управљач са слушалицом и процесор, а број уређаја који су се могли повезати зависио је од потреба домаћинства.

Совјетски "дивелопери" инспирација остатку света

Претпостављало се да ће адаптација "паметних" станова по систему СФИНКС започети 2000. године, међутим, из непознатих разлога пројекат никада није угледао светлост дана. Ипак, предложене идеје послужиле су другим иностраним "дивелоперима": како је својевремено навео и сам директор за развој Савезног истраживачког института техничке естетике, Сергеј Моисејев, концепт "паметног" екосистема који данас пружа светски лидер "Епл" веома је сличан совјетском СФИНКС-у. Штавише, сличности је толико да је могућност да су оне случајне готово равна нули.

image
VV inauguration
banner