Магазин

Да ли сте чули за овај мистериозни састојак пармезана

"Мислим да више никада нећу јести сир," пишу корисници на друштвеним мрежама, након што су сазнали шта је један од главних састојака за производњу пармезана.
Да ли сте чули за овај мистериозни састојак пармезана

Сваких неколико месеци се прошири нова занимљивост на друштвеним мрежама, која "уздрма" кориснике и постане једна од главних тема недеље. Овога пута је то добро познати пармезан сир, тачније, процес његове производње.

Иако некима можда није новост, многи припадници млађих генерација нису знали да се за производњу пармезана, али и многих других сирева, користи сириште.

Сириште се добија од слузокоже желуца младунаца сисара, у овом случају се добија од желуца телета. Служокожа је корисна зато што лучи ензим по имену ренин, који помаже у варењу мајчиног млека, док је младунче још у фази сисања.

Служокожа се осуши и меље у прах, па се затим раствара у води, како би се добило сириште. Током производње сирева, сириште помаже у згрушавању масе (сурутке), како би сиреви били довољно тврди.

Многи корисници друштвених мрежа су поделили своја мишљења. За оне који нису знали како настаје пармезан, информација о телећем желуцу није била веома добро примљена:

"Данас сам сазнала да се пармезан прави од крављег желуца. Мислим да ћу морати да поптуно постанем веган," написала је једна корисница.

"Ужасно, зашто уопште једемо бебе сисара..." и слични коментари су се могли пронаћи на Твитеру. Многи корисници пишу да су били вегетеријанци, али да их је сазнање о пореклу пармезана навело да озбиљно пређу на вегански режим исхране.

Ипак, данас постоје многобројне алтернативе за животињске производе, као што су биљни или синтетички састојци, па се користе сиришта добијена од артичока или маслина. У већини случајева се укус и конзистенција не разликују од аутентичног сира. Дебата о етичкој коректности прехрамбених индустрија које користе животињске производе постаје све интензивнија из године у годину, тако да се на тржишту може пронаћи све више веганских опција за оне који одлучују да потпуно престану са конзумирањем хране која садржи животињске састојке.

Међутим, многи корисници друштвених мрежа пишу да је ово метод који се примењује вековима и да није потребно мењати традицију само зато што се одређена група људи (у овом случају вегетеријанци и вегани) не слаже са етиком производње.

Сириште је свакако уобичајени састојак у производњи многих сирева, укључујући и пармезан, а прописима је регулисно да потрошачи буду информисани, па се обично наводи порекло сиришта како би се потрошачи могли одлучити који производ да купе.

image