Магазин

Необичне кафе света: Да ли бисте пробали кафу са броколијем или жуманцетом

Зрна која постају слађа због мајмунске пљувачке, коришћење жуманца уместо млека... Испијање кафе је омиљени део свакодневнице људи широм света, али постоје и многе варијације овог ритуала.
Необичне кафе света: Да ли бисте пробали кафу са броколијем или жуманцетом© Wikimedia Commons/Phương Huy

Једно од најпопуларнијих необичних кафа на свету је Копи Лувак, кафа направљена од зрна кафе која су пробрана из измета цивета, азијске животиње. Веома је скупоцена и позната по богатом укусу, као и необичном процесу добијања. Ипак, поред измет-кафе, постоји још неколико интересантних начина конзумирања овог напитка који се практикују у различитим деловима света:

Броколи кафа

Један од новијих трендова у свету велнеса је "супер-здрава" верзија јутарње кафе, направљена од праха броколија. Циљ је да појединац унесе препоручену дневну дозу поврћа на другачији и бржи начин. Уместо кувања јела, довољно је додати га у свој кофеински напитак. "Броколате" је изум једне аустралијске кафетерије и пиће је веома брзо постало вирално. Процес је једноставан, потребно је помешати прах заједно са готовом кафом и додати млеко по жељи. Многи корисници тврде да је укус благо горак, али две кашичице праха наводно имају нутријенте као једна порција овог поврћа.

Мајмунска пљувачка

"Мајмунска кафа" се може пронаћи у Тајвану и Индији. Пошто би тајвански макаки мајмуни често упадали на поља кафе, узгајачи су одлучили да их искористе као део процеса производње. Мајмуни би одабрали најслађа и најквалитетнија зрна кафе, жвакали их неколико минута, па затим испљунули. Иста зрна се пажљиво бирају, чисте, суше и након печења су спремна за конзумирање.

Укус је веома сладак, јер пљувачка мајмуна разграђује поједине ензиме и мења ноте укуса. Наводно садржи цео спектар суптилних арома чоколаде, ораха, цитруса и ваниле, са благом горчином. Пошто су зрна прилично скупа, најчешће се препоручује конузмирање без додатих шећера, млека и сл.

Кафа од јајета

Вијетнамско кафено пиће се прави од мешавине жуманца, шећера, млека и кафе. Постало је популарно пиће током педесетих година, када је била велика несташица млека у Вијетнаму и од тада је постало једно од најпопуларнијих пића широм земље.

Циљ је да кафа нема мирис јајета, тако да се жуманца помешају заједно са шећером и млеком. Кафа може бити послужена као топла или хладна и обе верзије имају веома специфичну арому.

Маслиново уље за добро јутро

Компанија "Старбакс" је раније ове године представила различите кафе које садрже маслиново уље, када је директор компаније путовао у Италију и испробаво ову комбинацију. Многи су дошли на идеју да сличан рецепт примене у својим домовима. У појединим деловима света се препоручује конзумирање кашичице маслиновог уља ујутру, јер су студије показале да ова навика може имати бројне бенефите за здравље човека (смањује крвни притисак, садржи антиоксиданте...).

У комбинацији са кафом, маслиново уље може допринети споријој апсорпцији кофеина у телу, тако да се може избећи пад енергије, који се некада јавља после конзумирања кафе. Поједини корисници друштвених мрежа су поделили да је комбинација са уљем укусна, у зависности од начина припреме. Могуће је додати цимет или сличне састојке за побољшавање укуса.

image
VV inauguration
banner