Магазин

Разбијање илузије: Знакови који откривају да се претварате да сте срећни

"Превише" уживања, провођења времена на друштвеним мрежама и оговарање су само неки од знакова да појединац заправо није задовољан сопственим животом.
Разбијање илузије: Знакови који откривају да се претварате да сте срећни© Pexels/Lisa Fotios

Тешко је признати себи да имамо одређен проблем. Сасвим је разумљиво да човек тражи изговоре и избегава да се суочи са својим негативним емоцијама, јер је то инстиктивни одбрамбени механизам, али понекада је тешко докучити да ли уопште постоји разлог за бригу.

Следећих неколико навика могу бити указатељи да можда варамо себе (и друге), да заправо нисмо толико срећни колико заправо желимо да будемо:

  • Хедонизам

Прекомерна куповина, изласци и тражење сличних занимација, могу бити знак да појединац покушава да "попуни празнину" на све могуће начине. Увек постоји одређена граница, чак и када је у питању "безазлена" забава. Наведени знак може бити тешко приметити, поготово јер кракотрајна срећа коју доносе може да буде само илузија. Ипак, добро је зауставити се и преиспитати праву сврху трошења новца на одећу коју вероватно нећемо носити, пристајање на окупљања чак и када смо уморни итд...

Шта урадити:

Проналажење нових и здравијих навика може бити први корак (нпр. креативни хоби, рекреација). Затим, следећи неопходни корак је анализирање сопственог емоционалног стања. Која "празнина" треба да се напуни? Шта нам недостаје у каријери/приватном животу?

  • Друштвене мреже су вам приоритет

Препоптерећење сопственим онлајн профилима и утиском који одају може бити један од знакова бежања од реалности. Представљање себе у најбољем могућем светлу на друштвеним мрежама постаје свакодневни циљ, али прави разлог може бити само зато што се на тај начин долази до осећаја контроле над сопственим животом.

Дељење лепих тренутака преко интернета није нужно лоше, али понекада је добро запитати се одакле долази потреба за таквом врстом валидације. Понекада, када људи заиста уживају у одређеним тренуцима у животу, не постоји жеља за дељење са другима, већ се леп моменат цени и нису потребни "лајкови" како би се запамтио.

Такође, константно "улепшавање" реалности преко друштвених мрежа може бити један од фактора који негативно утичу на ментално здравље и сопствену перцепцију реалности.

Шта радити:

Прављење паузе од друштвених мрежа може бити најбоље решење, поготово када почињу да управљају нашим животом и расположењем. Временом ће бити лакше одолети прављењу "савршеног" онлајн имиџа и проналажење лепоте у "обичној" свакоденвници није више толики изазов.

  • Присутност умора, без обзира на распоред спавања

Наше физичко стање често је огледало нашег емоционалног света. Изнуреност, недостатак енергије или пад имунитета су могући знакови нестабилних емоција. Многи најчешће прво помисле да је у питању здравствени проблем, али некада може бити само физичка манифестација унутрашњег света.

Људи који се само претварају да су задовољни собом и својим животом могу бити веома исцрпљени. Увек носити "маску" ће постати све већи ментални терет и временом ће почети да се појављује и на спољашњости.

Шта радити:

Проналажење време за одмор или чак изолацију од света може бити веома добро. Човек је по природи социјално биће, али свакоме је повремено потребно време у самоћи. 

  • Трачарење, оговарање, кукање...

Свако може признати да кукање и трачарење некада може да прија. Ипак, када то постаје једини начин комуникације са другима, време је запитати се одакле долази толико негативности. Најчешће због самог појединца, који је незадовољан својим животом, има одређене проблеме, несигурности и сл.

Ако сваки дан постоји повод за жаљењем, исмевањем других и ширењем песимизма, онда је можда време за самоанализу и "прочишћење".

Шта радити:

У оваквим тренуцима је добро посаветовати се са особом од поверења. На пример, искрен пријатељ ће отворено рећи да ли је приметио промену у нашем ставу. Кроз разговор ће примећивање сопствених негативних особина постати лакше и кориговање понашања може почети.

 

image