Магазин

Зашто је добро проводити време сам са собом

Мир и тишина, вежбање независности и угађање себи.... Постоји више здравих разлога зашто би човек требало да проводи време у самоћи, поготово у времену у коме је тешко наћи мир и приватност.
Зашто је добро проводити време сам са собом© Pexels/Adrienn

Многи данас све више осећају нелагоду при помисли на шетњу, ручавање или испијање кафе без друштва. Када је то неизбежно, телефон у руци је скоро обавезно одвлачење пажње од самоће.

Разумљиво је да је савремен човек навикао на константне интеракције с другима, чак је немогуће побећи од њих у свом дому (друштвене мреже). Ипак, постоји неколико позитивиних утицаја на ментално здравље које излазак ''сам са собом'' може имати:

Мир и тишина

Није реч о буквалној тишини у околини, већ о оној која је присутна само када је човек сам. Није потребно водити разговоре с неким како би се попунила ''празнина''. С друге стране, чак и када тишина између двоје није непријатна, дељење простора и енергије са неким је довољно да се поремети одређена врста унутрашњег мира, који је само може осетити у самоћи.

Другачија врста хедонизма

Осим тишине, бити сам је добра прилика за учење о сопственом укусу. Стално бити окружен људима подсвесно делује на лична мишљења или изборе. Дан за себе може открити ново омиљено место за шетњу или кафу, другачије доживљавање изложбе, нове перспективе након гледања филма - све без туђег мишљења које може да ''поремети'' аутентичне утиске који се јављају када не морају бити подељени с неким.

Вежбање независности

Одлазак на другачије место, било да је нови град или земља, сигурно ће много помоћи у унапређењу сналажљивости и самопоуздања. Многи људи страхују од одвајања из ''сигурног'', што је разумљиво, али у исто време може да спречи незаборавна и драгоцена искуства. За почетак је добро отићи у мање познат крај града, прошетати, испитати околину и уживати у сопственом друштву. Након тога, потпуно нова места или културе неће деловати толико страшно и уверење у себе и своју сналажљивост ће само наставити да расте.

Постављање правих питања

Издвајање од других може бити савршено време за суочавање са личним потиснутим питањима и страховима. Пре разговора с неким, увек је корисно ''средити мисли'', само што је важно да то буде ван удобности дома. Довољно је сести у оближњу природу, кафић, клупу на улици и дозволити себи неко време тихог размишљања. Посматрање околине током анализирања тежих или непријатних мисли може олакшати процес и помаже у тренирању менталне снаге.

image
VV inauguration
banner