Магазин

Пет ствари којима није место у спаваћој соби

Стручњаци кажу да је део дома најзаслужнији за срећу у љубави, управо наша спаваћа соба. Који су то предмети чије место није у овој просторији, јер могу стварати проблеме у нашој вези са партнером?
Пет ствари којима није место у спаваћој соби© pexels/Vlada Karpovich

Сви желимо да нам наше спаваће собе постану лично уточиште. У теорији, мислимо да знамо како то изгледа, али није тако лако када је у питању пракса. Неке ствари боље је оставити изван наших спаваћих соба за здраво, хармонично окружење, јер спаваћа соба помаже изградњи интимности са партнером. Стручњаци сматрају да ових пет ствари никако не би требало да се нађе у овој просторији, преноси "Бест лајф". 

1. Не доносите посао у спаваћу собу

До пре пар година већина људи није носила посао кући, па чак ни "заостали" посао из канцеларије, међутим у последње време, а посебно након пандемије, један део запослених се оријентисао на рад од куће. Због тога је њима посебно тешко издвојити простор за рад у кући. Ипак, стручњаци кажу да би све што окреће унутрашњи, мисаони однос ка послу, раду и продуктивности, а одвлачи пажњу од партнера или сна, требало чувати на другом месту.

"Предмети у вези са послом као што су лаптопови или папирологија у спаваћој соби, отежавају опуштање и ментално одвајање од рада. То такође може створити осећај неравнотеже у вези, јер посао преузима примат над квалитетним временом са партнером", каже терапеут Ен Русо, и упозорава да ово такође може створити осећај стреса и анксиозности у просорији која је пре свега намењена одмору.

2. Опрема за вежбање

Вежбање нам може помоћи да се опустимо и имамо бољу концентрацију, али са друге стране, може створити неугодно окружење за партнера ако опрема за тренинг заузима простор за спавање. Психолози сматрају да проблем може настати када један од партнера има навику да касно одлази на спавање или да се раније ујутру буди, а други партнер у потпуно другачијем ритму живи и притом вежба у соби у којој се спава. Дугорочно ће једно другом реметити сан и одмор, а то неће бити  здраво за везу.

3. Електронски уређаји

Терапеут Русо сматра да сви електронски уређаји, од лаптопа, преко телевизора и телефона, могу бити лоши у спаваћој соби. "Они могу ометати сан, створити осећај дистанце између партнера и ометати интимност", објашњава терапут. Ако не можете потпуно да уклоните електронику из спаваће собе, Русо саветује да макар ограничите њихову употребу.

4. Породичне фотографије

Иако је лепо придржавати се традиције качења породичних фотографија по кући, спаваћа соба ипак није место за њих, тврде психолози.

"Породичне фотографије, на којима су ваша деца, пси, баке, деке... могу бити у другој просторији. Они су апсолутно важни, али не би требало да се налазе у соби намењеној интими једног пара", каже  Ненси Б. Aрвин, клинички психолог. У овом простору би требало држати само фотографије себе и партнера, у циљу ојачавања интимности у вези, тврди психолог Aрвин.

5. Успомене од бившег/бивше

"Замислите како бисте се осећали или шта бисте мислили када бисте открили да ваш партнер има кутију драгоцених успомена из прошле везе. Вероватно бисте се запитали да ли су оставили ову везу у прошлости или још увек мисле на бившег партнера. Некада се особа може осетити као да је вишак у вези", каже Хедер Ингланд, докторка наука, терапеут за односе. Ингланд каже да никада не би требало да кријете физичке успомене на претходне везе у спаваћој соби, већ би их требало бацити када сте већ завршили са везом. Али уколико постоји неки разлог зашто их не можете оставити или бацити, немојте их држати у спаваћој соби да их ваш нови партнер пронађе.

image