Магазин

Званичник у Индији испумпао језеро како би пронашао телефон који му је испао

Било је потребно три дана да се испумпају милиони литара воде како би се пронашао телефон који је инспектор за храну, Раџеш Вишвас испустио док је правио селфи на брани језера. Ову несвакидашњу злоупотребу службеног положаја која се догодила у Индији, државна опозициона странка искористила да критикује Владу.
Званичник у Индији испумпао језеро како би пронашао телефон који му је испао© freepik/freepik

Господин Вишвас је тврдио да изгубљен телефон садржи осетљиве владине податке и да је зато било неопходно да се пронаће, али је оптужен за злоупотребу положаја.

Инспектор за храну је испустио свој Самсунг телефон, вредан око 1.200 долара, у брану Керката, у централној индијској држави Чатисгар. Након што локални рониоци нису успели да га пронађу, он је о свом трошку допремио дизел пумпу, изјавио је Вишвас за индијске медије, а преноси Би-Би-Си. Међутим, када је пронађен, телефон је био превише натопљен да би могао да ради.

Он је рекао да је имао усмену дозволу надређених да испусти "нешто воде у оближњи канал", додајући да му је речено да би то "у ствари користило фармерима који би имали више воде".

Пумпа је радила неколико дана, испразнивши отприлике два милиона литара (440.000 галона) воде - наводно довољно за наводњавање 6 квадратних километара (600 хектара) пољопривредног земљишта.

Његова мисија је прекинута када је други званичник Владе Индије, из одељења за водопривреду, стигао на лице места реагујући по пријави.

"Он је суспендован до истраге. Вода је неопходан ресурс и не може се трошити на овај начин", рекла је Пријанка Шукла, званичник округа Канкер.

Вишвас је негирао да је злоупотребио свој положај а његов поступак су искористили опозициони политичари како би критиковали Владу Индије.

image