Магазин

Од уреднице Вога до бизнис могула: 5 пословних савета Ане Винтур

Преко 30 година Ана Винтур је једна од најпознатијих и најмоћнијих жена у модној индустрији, а таквим успехом може се похвалити тек неколицина. Анине лидерске способности и успех су резултат њеног искуства, визије, креативности и посвећености. Креатор је и Мастеркласа где подучава вештинама креативног лидерства и ефикасног управљања тимом. Доносимо вам пет пословних савета које је поделила чувена уредница Вога који су јој помогли да дође до врха и остане неприкосновена краљица модне индустрије.
Од уреднице Вога до бизнис могула: 5 пословних савета Ане ВинтурGetty © Craig Barritt

Протеклих деценија о Ани Винтур написане су бројне књиге и снимани филмови, а њена каријера инспирација је многима који тек започињу своје пословне подухвате.

Као жена на самом врху своје бранше, Ана се често сусретала са предрасудама, али упркос томе својим успехом је показала да је њена визија јасна, а циљ да "ведри и облачи" модном индустријом. Ових пет пословних савета Ана Винтур следи током читаве каријере.

Стојте иза своје визије и будите одлучни

Приликом изградње ваше визије није довољно да је разумете само ви, већ и други, нарочито уколико вам је потребна подршка. Увек будите дипломатични, промовишите јасну комуникацију и одлучност, а једном када постанете одани својој визији, бићете и бољи лидер и менаџер.

"Неодлучност је гора од погрешне одлуке" - једна је од кључних мисли Ане Винтур.

Будите иницијатори промена

У доношењу појединих одлука морамо бити храбри, а такве одлуке најчешће не буду прихваћене на прави начин. Ипак, Ана наводи да их се не треба плашити, јер чак и наизглед "погрешне" одлуке могу подстаћи дискусију и "брејнсторминг" који ће довести до промена.

"Статистике нам не могу рећи баш све. Не можете изградити публику кроз статистику, то долази кроз креативни таленат", навела је Ана и истакла да прави лидери не прате статистике већ предвиђају трендове.

Изградите будуће лидере

Као неко ко је деценијама на самом врху модне индустрије, Ана Винтур се одувек трудила да кроз рад и подршку изнедри нову генерацију младих дизајнера и на тај начин учествује у формирању будућности модне индустрије, али и дода нову димензију свом раду.

Позната као неко ко нема ни трунку зависти и сујете, Ана мотивише људе око себе да искажу сав свој потенцијал и буду најбоља верзија себе.

"Шаренолик" тим за боље резултате

Супротно свим очекивањима, ова модна икона не обраћа толико пажње на то како се њени сарадници у слободно време облаче и какве аксесоаре носе, али јој је зато веома важно шта у слободно време раде: који су им хобији, шта воле да читају и да ли раде на себи - ове ствари Ана Винтур цени далеко више од "костима".

Приликом формирања тима, труди се да он буде разнолик и покрије различите теме и погледе на свет, а када пронађе људе од поверења даје им максималну слободу да искажу себе и своје визије.

Увек будите у току са дешавањима

Којим год послом да се бавите, увек пратите догађаје из своје индустрије не само у вашој земљи, већ широм света. Ту је и непрекидно учење као једна од најважнијих ствари за лични и професионални развој, будући да савремене технологије из дана у дан "прете" да освоје нове и нове професије.

Међу њеним вредностима су и радозналост и отвореност ка иновацијама: "Проведите што више времена добијајући креативне подстицаје попут читања књига, одлазака у позориште или шетње", изричита је Ана Винтур.

image