Магазин

Овако је заиста изгледао Тутанкамон

Право лице краља Тутанкамона виђено је први пут након више од 3.300 година. Његове црте је оживео међународни тим академика из Бразила, Аустралије и Италије, користећи дигитални модел његове мумифициране лобање. Реконструкција открива младалачки и "нежни" изглед краља који је умро у тинејџерским данима.
Овако је заиста изгледао ТутанкамонGetty © Hannes Magerstaedt

"Гледајући га, више нам личи на младог ученика, него политичара пуног одговорности, што његову историјску личност чини још занимљивијом", рекао је бразилски графички експерт Цицеро Мораеш, који је коаутор студије.

Тутанкамоново лице младог човека нежних црта лица "оживео" је међународни тим експерата, пише "Дејли Мејл".

Гробница чувеног "дечака краља" је откривена 1922. године у египатској Долини краљева. Његове посмртне остатке и драгоцености, пронашао је британски археолог Хауард Картер.

Ово није први пут да су научници покушали да реконструишу лице младог фараона. Први покушај је одрађен 2005. године, а тада међународни тим није имао директан приступ фараоновој лобањи, па је комплетирање новог модела било посебно изазовно. Срећом, кажу научници да су претходне студије већ забележиле мере лобање и објавиле референтне слике. "Било је то детективско дело, информације су повезиване како би нам пружиле тродимензионални модел лобање. Са подацима о пропорцијама и неким важним цефалометријским мерењима, било је могуће узети дигиталну лобању виртуелног донатора и подесити је тако да постане лобања Тутанкамона", рекао је Мораеш.

Мајкл Хабихт, египтолог и археолог са Универзитета Флиндерс у Аустралији, који је коаутор студије, саопштио је да има много сличности између две реконструкције. 

image