Магазин

Пронађена златна огрлица стара 1.300 година

Археолози су пронашли јединствену златну огрлицу из 7. века, а описују је као најбогатију тог типа икада откривену у Британији. Средњовековна огрлица, пронађена у близини Нортхемптона, је од међународне важности, преноси Би-Би-Си
Пронађена златна огрлица стара 1.300 годинаGetty © Leon Neal

"Овакво откриће се дешава једном у животу - о чему читате у уџбеницима, али не очекујете да ћете видети како излази из земље пред вама", рекао је Сајмон Мортимер, један од истраживача.

Пронађена огрлица има најмање 30 привезака и перли направљених од римског новца, злата, граната, стакла и полудрагог камења. Правоугаони привезак са мотивом крста чини средишњи део огрлице и највећи је и најсложенији елемент направљен од црвеног граната у злату. Конзерватори из "Музеја лондонске археологије (Мола)" навели су могућност да je овај велики и китњасти комад накита можда припадао жени која је била рани хришћански вођа.

Рендгенски снимци направљени на блоковима земље око гроба, такође су открили детаљно украшен крст, који садржи веома необичне приказе људских лица ливених у сребру. Налази сугеришу да се ради о жени са високим статусом, као што је игуманија, члан краљевске породице или можда обоје.

"Када су први одсјаји злата почели да избијају из тла, знали смо да је то нешто значајно, али нисмо били свесни колико ће ово бити посебно. Имамо срећу што можемо да користимо савремене методе анализе и околних гробова, како би стекли много дубљи увид у живот ове особе и погребне обреде у којима је сахрањена", рекао је Левент-Бенц Болаж, који је предводио петочлани тим из "Мола".

Неколико сличних огрлица из тог времена, раније је откривено у другим регионима Енглеске, али ниједна није тако китњаста као "харполско благо", како су назвали ову огрлицу. Најсличнија огрлица је пронађена у Нортемптонширу 1876. године, која се сада се налази у колекцији Британског музеја.

image