Магазин

Генијалци данашњице: Ко су најпаметнији људи на свету са IQ преко 190

Свака епоха имала је своје геније: Леонарда да Винчија, Михаила Ломоносова, Николу Теслу, Алберта Ајнштајна - људе који су својом интелигенцијом и успели да промене свет и допринесу развоју науке. Неки од њих бирају да буду познати, други избегавају јавни живот и труде се да своју натпросечну интелигенцију задрже за себе, али једно је сигурно: свет је пун интелигентних појединаца.
Генијалци данашњице: Ко су најпаметнији људи на свету са IQ преко 190© Freepik / rawpixel.com

За исказивање интелигенције најчешће се користи квоцијент интелигенције (IQ - intelligence quotient), показатељ који је могуће измерити уз помоћ специјалних психолошких тестова. Просечни квоцијент интелигенције који има већина становништва земље варира између 90 и 110 поена, а сматра се да тек 1 проценат људи може да се похвали интелигенцијом преко 140 - њих називамо генијалцима. А сада замислите само, један од милијарду људи има IQ преко 190!

Интелигенцију оних који су живели до проналаска тестова за прецизно одређивање квоцијента интелигенције можемо "оценити" на основу њихових дела и доприноса науци, а многи сматрају да су међу најпаметнијим људима на свету били уметник Леонардо да Винчи, научници Михаил Ломоносов и Никола Тесла, хемичар Дмитриј Мендељејев, физичар Исак Њутн, филозоф Рене Декарт и наравно Алберт Ајнштајн чији IQ оцењују са 190.

Ко су десет генијалаца данашњице који са правом могу парирати највећим именима у области науке у историји?

#10 - Филип Емегвали, IQ 190

Нигеријски IT-инжењер Филип Емегвали напустио је школу са само 14 година, када је у његовој земљи почео грађански рат и потпуно се посветио издржавању породице која је у том тренутку остала без икаквих прихода. Након три године уписао је Орегонски универзитет и добио стипендију, а 1989. године стекао светски познату славу захваљујући проналаску суперкомпјутера са 65 хиљада процесора који се користио у истраживању нафтних бушотина. Моћан рачунар помагао је геолозима и нафташима у моделирању нафтних поља и црпљењу црног злата, а захваљујући свом проналаску Филип је добио надимак Бил Гејтс афричког континента.

За своје откриће Емегвали је добио престижну награду Гордона Бела која се додељује за учешће у процецу развоја и имплементације високотехнолошких решења у области науке, инжењерства и аналитике.

#9 - Гари Каспаров IQ 190

Чувени шахиста светског гласа Гари Каспаров рођен је 1963. године у граду Баку. Љубав према шаху гајио је од малих ногу, а већ са 17 година завредео је титулу велемајстора након што је 1979. године у Бањој Луци одржао убедљиву победу над својим ривалима. У својој каријери остао је упамћен по пет мечева са тада највећим шахистом, Анатолијем Карповим, а победом над љутим ривалом 1985. године поставио је светски рекорд и добио статус најмлађег шампиона у шаху у историји, који је држао све до 1993. године.

Своју упечатљиву шаховску каријеру окончао је 2005. године, када се посветио писању и политици.

#8 - Милсав Предавец, IQ 192

Хрватски професор математике Милсав Предавец постао је познат захваљујући невероватној способности решавања слагалица, а Рубикову коцку може сложити за само десет секунди. Његов таленат примећен је још у детињству: са три године Милсав је већ умео да чита, а са четири је напамет знао све европске престонице. Ипак, и поред "супермоћи", са рутинским задацима попут попуњавања рачуна за телефон Милсав "кубури" због незаинтересованости, а његова супруга и дан данас обавља неке потпуно свакодневне активности за њега.

Предавец је данас власних трговачке компаније и оснивач и председник светског удружења паметних људи ЏенерАјКју (GenerIQ), а своју љубав према математици свакодневно преноси студентима на факултету.

#7 - Кристофер Мајкл Ланган, IQ 195

Кристофер Ланган родио се 1952. године у Сан Франциску, у Америци. Проговорио је са пола године, а са три је већ читао без грешке. Након завршетка школе Кристофер је уписао колеџ, који је убрзо напустио из личних убеђења: сматрао је да се до великог успеха не долази традиционалном едукацијом већ самообучавањем.

Кристофер се није зауставио на само једној сфери и током живота је био и ватрогасац, и фармер, па чак и радник обезбеђења, док је у свету науке завредео пажњу након што је разрадио когнитивно-теоријски модел Универзума о вези између реалности и разума. Са својим колегама генијалцима основао је и фонд Мега Фандејшн (Mega Foundation) који пружа подршку младим талентима.

#6 - Евангелос Катисиулис, IQ 198

Евангелос се од малих ногу занимао за учење, читање и разноразне мозгалице. Био је одличан ђак који је живео у неком свом универзуму, потпуно окружен ликовима из књижевних дела. Тек у адолесцентском периоду Катисилиус је "изашао" из измишљеног света и почео да комуницира са реалним људима, али је његово интересовање за науку, смисао живота, религију и друштво остало непромењено.

По неким тестовима Евангелосов IQ премашује и 200, а овај геније данас доприноси развоју медицине, филозофије,  психотерапије, фармакологије и медицинских технологија, док слободно време воли да посвети пливању и сликарству.

#5 - Ким Унг-Јонг, IQ 210

Јужнокорејски генијалац Ким Унг-Јонг рођен је 1963. године, а већ са две године, када друга деца тек уче матерњи језик, он је течно говорио пет. Да би научио нови језик "од нуле" Киму је био потребно само месец дана! Математичке задатке за студенте универзитета Ким је решавао већ са пет година, а од четврте до седме године похађао је и предавања из физике на факултету. Када је завршио са лекцијама, добио је позив за стажирање у америчку компанију НАСА, која му је омогућила и стипендију за даље школовање.

Са свега 15 година Ким је добио и звање доктора физичких наука на Универзитету у Колораду, а након повратка у Јужну Кореју и звање доктора наука у области високоградње и инфраструктуре. Геније је написао и објавио скоро сто научних истраживања из области хидраулике, а од 2007. године ради и као предавач.

#4 - Кристофер Хирата, IQ 225

Кристофер је рођен 1982. године у Мичигену, а са само 13 година освојио је златну медаљу на такмичењу из физике - ова победа донела му је титулу најмлађег американца у историји који је постигао такав успех. Годину дана касније вундеркинд је уписао Калифорнијски технолошки универзитет, а четворогодишње студије завршио је у рекордном року, за само две године. Тамо је заједно са водећим инжењерима и истраживачима изучавао перспективе колонизације Марса и радио на истраживању других планета.

Звање доктора астрофизике Кристофер је стекао са 22 године, а данас ради као професор физике и астрономије на Универзитету у Охају и паралелно истражује гравитациона сочива и њихове могућности.

#3 - Мерилин вос Савант, IQ 228

Једина жена на овом "генијалном" списку, Американка Мерилин вос Савант, постала је позната након што је 1986. године ушла у Гинисову књигу рекорда захваљујући највишем IQ на свету. Тестови које је прошла показала је квоцијент интелигенције 228 када је Мерилин имала само 10 година. Списатељица и новинарка рођена је 1946. године, а студирала је филозофију на Вашингтонском Универзитету. Срце Мерилин освојио је још један геније са IQ 180, Роберт Џарвик, који је у свету медицине познат као проналазач вештачког срца.

Најпаметнија жена на свету водила је своју колумну "Питајте Мерилин" у часопису Парејд (Parade) где је одговарала на тешка питања у виду задатака. Каријеру је градила као финансијски директор у корпорацији свог мужа, чиме је доказала да сва генијалца савршено могу функицонисати и у емотивном и у пословном окружењу.

#2 - Теренс Тао, IQ 230

Као и сви вундеркинди, Теренс Тао је од малена одушевљавао своју породицу: са две године учио је свог петогодишњег другара да множи и дели бројеве и прича енглески, а захтевне математичке операције решавао је брже од многих професора већ са пет година. Са девет је почео да похађа предавања више математике, а освојио је и силне медаље на свим математичким такмичењима, како локалним, тако и међународним. Са размаком од по годину дана освојио је бронзану, сребрну и златну медаљу из математике и 1988. године постао најмлађи победник у историји математичких такмичења.

Са 14 година Теренс је уписао факултет, а шест година касније стекао и знање доктора наука, да би са само 24 године постао је један од професора на Универзитету у Калифорнији. Током импресивне каријере Теренс је написао и објавио преко две стотине научних радова, а може се похвалити и бројним открићима у области математике. Био је номинован и за добитника различитих престижних награда из области математике попут Међународне премије краља Фејсала, премије Левија Л. Конанта Америчког математичког удружења, Премије ISAAC (Међународног удружења анализе, њене примене и обрачуна) и многих других.

#1 - Ејнан Коули, IQ 250

Апсолутни победник овог списка и најпаметнији човек на свету престигао је по квоцијенту интелигенције и чувеног научника Алберта Ајнштајна, а показатељи његове интелигенције варирају од 250 до 265 зависно од тестова. Ово је уједно и најмлађи геније на списку Топ 10 најпаметнијих људи на свету - Ејнан је рођен 1999. гоидне у Сингапуру.

Са седам година Ејнан је положио тест познавања хемије и напамет знао Мендељејев Периодни систем елемената, а већ годину дана касније, са само осам година, постао студент треће године политехничког универзитета. Са десет година вундеркинд је могао без иједне грешке да напамет наведе свих 518 знакова иза децималног зареза броја Пи (3,14...), а посебно је занимљива и његова способност да непогрешиво памти трајекторије кретања објеката: на пример, Ејнан до детаља може рекреирати кретање фудбалске лопте на терену током меча.

Осим хемије, младог генија од малена занима и уметност: данас се Ејнан бави компоновањем музике и истражује кинематографију, а свој први филм премијерно је приказао на филмском фестивалу у Виљнусу када је имао 12 година.

image