Магазин

Уводи се забрана изградње небодера у Паризу

Пројекта под именом Троугао је покренуо многа питања о чувању животне средине приликом изградње нових зграда, али и око "уништавања" препознатљиве естетике града. Град је донео одлуку о новом плану урбанизације, којем ће се у будућности спречити изградња небодера.
Уводи се забрана изградње небодера у Паризу© Wikimedia Commons/Pierre Blaché

Грађевина у облику троугла, по чему је и добила назив, имаће стаклену спољашњост и визуело ће се истицати у односу на остатак града. Када Троугао буде завршен, наводно ће бити висок сто осамдесет метара и биће трећа највиша зграда, после Ајфелове куле и Монтпарнаса. Дизајнирала ју је швајцарска архитектонска компанија "Херцог & де Меурон". Изградња би требало да буде завршена 2026. године и претпоставља се да ће укупни трошкови износити преко шесто милиона евра.

Планирано је да две трећине зграде од 91.000 квадрата буду искоришћене као канцеларијски простор. Остатак простора ће постати хотел од сто тридесет соба, а биће уведено и неколико продавница. Међутим, многи званичници, али и становници града, нису задовољни изградњом.

Крајем седамдесетих година, донета је одлука о забрани изградње небодера који прелазе дванаест спратова, то јест тридесет седам метара у висину. Одлука је донета убрзо након изградње торња Монтпарнаса, пословне зграде која је висока преко двеста метара. Становници Париза су били веома незадовољни торњом, јер су сматрали да је визуелно исувише "искакала" у односу на изглед и висину осталих грађевина.

Бивши градоначелник града, Бертран Деланое, је 2010. године променио ово ограничење на сто осамдесет метара за пословне и педесет метара за стамбене објекте. Међутим, изградња Троугла, која се планира још од 2006. године, представља изазов за све будуће потенцијалне изградње небодера.

Због тога се претпоставља да ће Троугао бити последња нова изградња небодера, за који многи сматрају да "ремети историјски дух и екологију Париза". У понедељак је донетa одлука о новом "Локалном биоклиматском урбанистичком плану града", који настоји да исправи еколошку ситуацију и емисије угљеника у Паризу.

Градоначелница Ан Хидалго је за јавност поделила неколико кључних циљева: нових триста хектара зелених површина, мање нове изградње (коју ће заменити трансформација старих зграда), правила која подстичу социјално становање и друго. Навела је да су у фокусу две амбиције: друштвена и климатска. Такође, зграде неће смети да прелазе висину од тридесет седам метара.

Иако нове промене звуче обећавајуће, многи су незадовољни одлуком о наставку изградње. Поједини корисници друштвених мрежа пишу да ће пројекат само упропастити не само животну средину, већ и естетику града. Париз је свима добро познат по задивљујућој историјској архитектури, од Нотр Дама, цркве Сакре кер, Тријумфалне капије до најпопуларнијег споменика, Ајфелове куле.

Наведене знаменитости су неке од главних разлога зашто бројни туристи посећују овај европски град. Како би се заштитила лепота ових споменика, високе пословне и стамбене зграде се углавном назиру на рубовима града, због чега је покренута нова иницијатива заустављања дизања високих објеката у густо насељеним подручјима. "Зелени" саветиник града, Емил Меуниер је на Твитеру поделио да је донета историјска, еколошки свесна одлука о будућности града, која наводно обележава крај изградње кула.  

image