Магазин

Шеф ОпенАИ: Не спавам добро због ЧетГПТ и ризика везаних за АИ

Не спавам добро због помисли да смо урадили нешто заиста лоше тиме што смо развили систем генеративне вештачке интелигенције (АИ) ЧетГПТ, изјавио је извршни директор компаније ОпенАИ, Сем Алтман.
Шеф ОпенАИ: Не спавам добро због ЧетГПТ и ризика везаних за АИGetty © Leon Neal

Он је током своје недавне посете Индији изразио забринутост да је његов тим можда није разумео "нешто тешко и компликовано" приликом развоја ЧетГПТ пре него што га је представио свету, преноси Тајмс оф Индија (Times of India).

Алтман је на окупљању у Њу Делхију истовремено рекао да је ЧетГПТ 5 "веома далеко" и да је за његов развој потребно много рада и времена.

"Свака технолошка револуција води ка тржишта рада, без изузетака. Неки послови ће нестати због вештачке интелигенције, али биће нових, бољих послова", оптимиста је Алтман.

Он је упркос поменутим страховањима изјавио да је АИ "једна од најбољих ствари које је човечанство икада створило" и да ће се позитивни ефекти вештачке интелигенције тек видети у будућности. Упитан да ли АИ треба регулисати на сличан начин као што је атомска енергија, Алтман је рекао да мора постојати бољи систем за ревизију процеса.

Ризици су велики 

У марту је, група технолошких лидера, укључујући Илона Маска и суоснивача Епла Стива Вознијака, путем отвореног писма позвала лабораторије за вештачку интелигенцију (АИ) на шестомесечну паузу у истраживањима нових система вештачке интелигенције који превазилазе тренутни "ОпенАИ" модел ГПТ. У писму упозоравају да алати вештачке интелигенције представљају "дубоке ризике за друштво и човјечанство".

"Моћни системи вештачке интелигенције треба да се развијају само када будемо сигурни да ће њихов утицај бити позитиван и да ће се овим ризицима моћи управљати", наводи се у овом писму.

image