Магазин

Да ли развој вештачке интелигенције може довести до истребљења људске врсте

Упозорења на рачун вештачке интелигенције не престају да се нижу, а све више и више научника забринуто је да ће АИ софтвери у блиској будућности бити толико интелигентни и аутономни да могу постати реална претња људској врсти. Да ли ће се обистинити најцрњи сценарио, а људска раса преко ноћи нестати са лица земље јер је вештачка интелигенција тако одличила, или постоји и неки други, мање драматичан исход?
Да ли развој вештачке интелигенције може довести до истребљења људске врсте© Canva / iLexx

Више од 350 истраживача и ИТ инжењера специјализованих за софтвере са вештачком интелигенцијом, недавно је издало упозорење да вештачка интелигенција представља ризике упоредиве са онима од "пандемије и нуклеарног рата". Шта можемо да очекујемо у будућности од софтвера са вештачком интелигенцијом и да ли је касно да "повучемо ручну" и зауставимо развој АИ технологија?

Како би нам вештачка интелигенција заправо могла наудити

За сада је немогуће са сигурношћу предвидети на који начин би вештачка интелигенција "напала" људску расу, али постоји неколико сценарија које научници наводе као могуће: један од њих јесте да би злонамерни корисници могли искористити моћи вештачке интелигенције да створе ново биолошко оружје, док није искључена ни могућност да би сама вештачка интелигенција могла да се "поквари" и одлучи да је време да се ослободи контроле својих креатора. Неки научници верују и да би АИ могла да дизајнира и креира машине или биолошке организме попут Терминатора, који би мисију уништења људске расе хладнокрвно спровели у дело.

Ипак, можда и једини евентуални сценарио у стварном животу јесте да би вештачка интелигенција задужена за решавање климатских промена могла одлучити да је најбржи начин да се заустави емисија угљеника да се убије човечанство: "Она ради тачно оно што смо желели, али не на начин на који смо желели", објаснио је Том Чиверс, аутор књиге о претњама које са собом носи развој вештачке интелигенције.

Поставља се само једно питање - да ли смо већ закаснили, или још увек имамо шансу да се вратимо пар корака назад и зауставимо црни сценарио који најављују? Мишљења на ову тему су подељена, и док једни сматрају да је "прошао воз", други оптимистично наводе да још увек није касно да задржимо моћ над вештачком интелигенцијом и сачувамо сопствену цивилизацију од истребљења.

"Кум" АИ послао прво упозорење: "АИ ће бити паметнија од људи за само пет година"

Когнитивни психолог и информатички научник Џефри Хинтон, познатији као "кум" вештачке интелигенције, један је од првих научника који је скренуо пажњу на опасност коју са собом носи развој вештачке интелигенције, а своју забринутост изнео је и у интервјуу за Би-Би-Си:

"Тренутно софтвери нису интелигентнији од нас, колико ја видим, али мислим да би ускоро могли да буду", нагласио је.

Његове прогнозе нису нимало оптимистичне, а како је навео, АИ се развија толиком брзином да је сасвим реално да ће постати паметнија од људи за само пет година. У потврду својим наводима, Хинтон је изнео и нека досадашња достигнућа популарног ЧетЏиПиТи софтвера: примера ради, полагање правосудног или медицинских испита, као и припрема есеја за њега су "мачији кашаљ", а тест интелигенције решава на нивоу генија.

Вештачка интелигенција добила задатак да уништи човечанство, софтвер истражио нуклеарно оружје

У априлу ове године, само пар дана пре саопштења Џефрија Хинтона, светом је попут бомбе одјекнула вест да се вештачка интелигенција веома добро снашла и са задатком који јој је задао један од корисника софтвера КејосЏиПиТи, а који је био, ни мање, ни више, него да пронађе начин да "уништи човечанство". За постизање тог циља, софтвер је истражио нуклеарно оружје, а када није могао да се снађе сам, позивао би у помоћ и друге софтвере са вештачком интелигенцијом - решење је пронашао у Цар Бомби, најмоћнијем нуклеарном оружју данашњице.

У видео снимку који је подељен на ЈуТјуб платформи јасно се види да је КејосЏиПиТи имао пет циљева: да уништи човечанство, успостави глобалну доминацију, изазове хаос и уништење, контролише човечанство кроз манипулацију и постигне бесмртност.

image