Свет

"Вештачка интелигенција је опасна": Кум АИ дао отказ и упозорио свет

АИ тренутно није интелигентнија од човека, али би ускоро могла да буде
"Вештачка интелигенција је опасна": Кум АИ дао отказ и упозорио свет© Tanjug/AP Photo/Michael Dwyer, File

Човек кога многи називају "кумом" вештачке интелигенције (АИ), дао је отказ у компанији "Гугл" и упозорио на све веће опасности од развоја на пољу АИ.

Когнитивни психолог и информатички научник Џефри Хинтон деценијама је радио на неуралним мрежама и "дубоком учењу" и сматра се да су његова истраживања допринела развоју сервиса као што је ЧетГПТ, а за "Њујорк тајмс" рекао је да жали због свог рада.

За Би-Би-Си је изјавио да су неке опасности АИ четбота прилично застрашујуће.

"Тренутно нису интелигентнији од нас, колико ја видим, али мислим да би ускоро могли да буду", нагласио је.

"У овом тренутку видимо да системи као што је ГПТ-4 превазилазе човека по нивоу општег знања и та разлика је велика. Што се тиче способности расуђивања, није толико добар, али очекујемо да ће ускоро постати све бољи. Зато морамо да будемо забринути. Погледајте како је било пре пет година, а како је сада. Погледајте колики је то искорак, а шири се и даље. То је застрашујуће", додао је Хинтон.

Хинтон је казао да такмичење између технолошких дивова тера компаније да производе нове АИ технологије опасним брзинама, чиме се угрожавају радна места и шире дезинформације.

Поменуо је и "лоше људе" који би могли да покушају да искористе АИ за "лоше ствари".

"Дошао сам до закључка да се врста интелигенције коју развијамо јако разликује од интелигенције коју имамо. Ми смо биолошки системи, а ово су дигитални системи, а велика је разлика у томе што са дигиталним системима имате много копија истог модела света. И све те копије могу да уче засебно, али одмах деле своје знање. Дакле, то је као да имате 10.000 људи и кад год једна особа нешто научи, сви то аутоматски знају. Управо на тај начин четбот сервиси знају толико више од човека", објаснио је Хинтон.

Растанак са компанијом Гугл је протекао мирно, пошто је Хинтон похвалио "врло одговоран" приступ те компаније у развоју АИ.

Хинтон је такође напоменуо да постоји неколико других разлога због којих је дао отказ.

"Један је тај што имам 75 година. Дакле, време је за пензију. Заправо желим да кажем и неке добре ствари о Гуглу, а оне су веродостојније ако не радим за њих", каже Хинтон.

image