Магазин

Изненађујуће чињенице из живота Илона Маска: Живео је са једним доларом дневно

Илон Маск је најпознатији и најсликанији милијардер на свету, али је некад био повучени дечак из Јужне Африке. Волео је књиге, био злостављан у школи, али и желео да покрене играоницу са само 16 година. Шта још нисмо знали о животу овог необичног милијардера?
Изненађујуће чињенице из живота Илона Маска: Живео је са једним доларом дневноGetty © Saul Martinez

Илон Маск је човек коме представљање није потребно јер је познат широм планете као један од најбогатијих људи на свету. Иако је његов живот изузетно јаван, ипак постоје информације које нису опште познате. 

А шта то нисмо до сада знали о Масковој младости, преноси Си-Ен-Би-Си (CNBC). 

1. Ишао је од врата до врата и продавао слаткише богаташима

Док су одрастали у Преторији, Маск, његов брат Кимбал и њихови рођаци путовали су по богатим деловима јужноафричке престонице продајући домаћа чоколадна ускршња јаја. Авантуристичка група путовала је од врата до врата, продајући слаткише за 20 пута већу цену од оне потребне за њихову израду.

"Направили бисмо их за 50 центи и наплатили 10 долара за ускршње јаје и увек би питали зашто наплаћујемо толико за мало ускршње јаје. Објаснили бисмо да они куповином подржавају младе капиталисте и да ако га не купе од нас, неће га добити, као и да знам да они могу приуштити 10 долара за јаје", рекао је Илонов брат Кимбал у интервјуу из 2017. године.

2. Био је малтретиран

Док је похађао основну школу у Преторији у Јужној Африци, Маск је био не само најмлађе и најмање дете у свом разреду, већ је био "штребер" који је више времена проводио међу књигама, за разлику од популарних спортиста у школи.  

У књизи Ешли Венс из 2015. године, "Елон Маск: Тесла, СпејсЕкс и потрага за фантастичном будућношћу", Маск је рекао да би га банде дечака понекад "ловиле", а једном су га гурнули низ степенице, па је завршио у болници. "Био сам претучен скоро до смрти", рекао је Маск у једном од интервјуа. 

Малтретирање се наставило све до његове петнаесте године, када је нагло порастао и научио како да се брани бавећи се каратеом, џудом и рвањем. До 16 године је научио да узвраћа истом мером на ова малтретирања. 

3. Његови родитељи су мислили да је глув

Маск је био толико повучен и усмерен на унутрашњи свет да су његови родитељи и лекари радили тестове како би проверили да ли он добро чује, односно да није можда глув. Његова мајка Маје Маск је на крају схватила, да је његова "искљученост" његов начин да сањари о својим изумима.

"Једноставно видите да је у другом свету. Он то још увек ради. Сада га остављам на миру јер знам да дизајнира нову ракету или тако нешто", присећа се Маје Маск у Венсовој књизи.

Иако је то сметало његовим вршњацима, који су наводно могли да вичу на њега и да скачу поред њега, а он то не би приметио, Маскови замишљени тренуци су му омогућили да визуализује пројекте за које се надао да ће их једном остварити. 

4. Сам је правио експлозив и ракете

Док су његови родитељи били одсутни, Маск је углавном живео под надзором кућне помоћнице. Маск је тврдио да је она углавном била ту да би била сигурна да он неће ништа покварити.  

"Она ме није пазила. Ја сам читао књиге, почео да правим експлозив и да правим ракете и радим ствари које су могле да ме убију. Шокиран сам што имам све прсте", рекао је Маск.

5. Волео је да чита

Током детињства, књиге су играле кључну улогу у подстицању Маскових амбиција и забављале су га. "Одгајале су ме књиге. Књиге, а затим моји родитељи", објаснио је овај милијардер своју везаност са књигама.  

Наводно је прочитао целу "Енциклопедију Британика" са девет година и проучавао научнофантастичне романе, стрипове и документарне књиге и по 10 сати дневно. Неке од најутицајнијих књига које је прочитао биле су "Господар прстенова", "Аутостоперски водич кроз галаксију" и серијал Исака Асимова "Фондација".

6. Кодирао је сопствену видео игрицу са 12 година и за то је добио 500 долара

У раним данима компјутерског кодирања, дванаестогидшњи Маск је направио "Бластер", свемирску игру инспирисану научном фантастиком а којој је био циљ да уништи свемирски брод ванземаљаца који носи смртоносне бомбе. Иако сада ову игрицу сматра тривијалном, она му је донела 500 долара када ју је створио.

7. Покушао је да отвори сопствену видео играоницу са 16 година

Заједно са својим млађим рођацима и братом Кимбалом, Илон је добио идеју да отвори видео играоницу поред њихове средње школе, наводи се у Венсовој књизи. Стигли су до потписивања уговора о закупу, склапања уговора и попуњавања формулара у одељењу за урбанизам. Али њихови планови су били осујећени када су им из градске управе рекли да су премлади да би добили дозволу за ову некретнину без одрасле особе која би се пријавила. 

8. Као тинејџер се преселио у Северну Америку 

Када је Илон постао тинејџер, преселио се из своје родне Јужне Африке како би започео студије на колеџу у Северној Америци. Са 17 година је први пут емигрирао да, како је рекао у једном од интервјуа "види шта је потребно за живот". Муск је открио да је "у Америци прилично лако одржати себе у животу".

Одлучио је да преживи са 1 доларом дневно купујући храну у супермаркету на велико. "Куповао сам хот-догове и поморанџе и заиста ти виршле и поморанџе досаде после неког времена", рекао је Маск. Некада је оброцима додавао мало тестенине и зелене паприке или неки сос. 

09. Његова мајка је била супер модел

Маје Маск, мајка Илона Маска, је заштитно лице бренда "Кавер грл" ("Cover Girl") иако има 74 године. Заправо, Маје је од своје 17 године радила као модел и манекенка. 

Мајин лик могао се наћи на кутији житарица, рекламама за бренд "Ревлон", али и у видео споту певачице Бијонсе. Прошле године нашла се на насловној страни магазина "Спортс Илустрејтед Свимсут" ("Sports Illustrated Swimsuit"), са још четири жене, укључујући Ким Кардашијан.

10. Има Аспергеров синдром

Ову дијагнозу је открио током једног од својих говора, покренувши расправе на друштвеним мрежама.

Аспергеров синдром је стање из спектра аутизма. Особе са овим стањем имају проблема са социјализацијом, а њихово понашање и обрасци размишљања могу бити крути и понављајући, због њиховог фокусираног интереса само на одређене теме.

11. Основао је школу за своју децу 

Најбогатији човек на свету желео је својој деци да приушти најбоље од најбољег, а то се односи и на образовање. Маск је отворио школу у седишту СпејсЕкса под називом "Ад Астра" (што у преводу са латинског значи - до звезда). Ову школу похађају његова деца, као и деца неких запослених у овој компанији.

Илон наводи да му је циљ покретања ове школе био да својој деци пружи традиционално образовање о свим релевантним предметима. Деца у школи раде у малим групама у којој је фокус на искуственом учењу, преко разних пројеката које имају. Нагласак је на математици, историји, инжењерингу и етици, а школа нема систем оцењивања. 

image