Магазин

Илон Маск сматра да је рад од куће "морално погрешан"

Директор компаније "Тесла" и власник Твитера је у интервјуу за "Си-Ен-Би-Си" изјавио да су технолошки радници Силицијумске долине, који често раде од куће, само "лаптоп класа која живи у ла-ла-ленду". Технолошки предузетник чврсто верује да рад на даљину, који се широм света примењивао током пандемије, представља "морални проблем".
Илон Маск сматра да је рад од куће "морално погрешан"Getty © Justin Sullivan

Директива о повратку у канцеларију у Силицијумској долини, као и широм САД наишла је на отпор радника, што је фрустрирало многе руководиоце. Након пандемије, многе компаније су наставиле да одржавају "рад на даљину", често на захтев радника, јер су многи веровали да одлазак у канцеларију није неопходан за продуктивност и успех у раду.

Маск је поделио да верује да су људи много продуктивнији када долазе на посао. Признао је да постоји неколико изузетака, али да ипак верује да рад на даљину не би требало да се примењује на дуже стазе.

"Мислим да је цела ствар о раду од куће помало као онај лажни цитат Марије Антоанете, 'Нека једу колаче'. Као, ти ћеш да радиш од куће и натераћеш све друге, који су направили твој ауто, да долазе на посао? Људе који ти праве храну, која ти се доставља - они не могу да раде од куће. Људи који долазе да ти поправе кућу, ни они не могу да раде од куће, али ти можеш? Да ли то делује морално исправно? То је збркано," изјавио је Маск. 

Након што је упитан да ли сматра да је то морално питање, Маск је рекао да је питање и морала и продуктивности.

"Људи би требало да се спусте на земљу с тим, јер траже да сви други не раде од куће, док они то могу. То је погрешно."

Интервју се наставио и Маск је описао раднике који никако не желе да се врате на посао као "лаптоп класу која живи у ла-ла-ленду."

"Као што сам рекао, погледајте у аутомобиле. Да ли људи овде раде од куће? Наравно да не! Прављење и сервисирање аутомобила, грађење кућа, прављење хране, прављење свих ствари које људи конзумирају... Глупо је да се очекује од њих да морају ићи на посао, а да ти не мораш."

Рекао је да очекује да се људи неће слагати са његовим ставом, као и да неко ко би желео да ради за њега треба да одради четрдесет сати недељно, али да то не мора нужно бити од понедељка до петка, већ да распоред може бити флексибилнији. Објаснио је и сопствени распоред: ради седам дана недељно и спава око шест сати. Додао је да је покушао да спава краће, али да тада није био довољно продуктиван.  

Тема о раду од куће кружи друштвеним мрежама још од пандемије. Данас постоје две стране аргумента: прва подржава рад од куће и не види смисао у одласку у канцеларију, а друга сматра да се продуктивност и ментално здравље могу знатно погоршати када дом и посао постану једно. 

image