Магазин

Детелина са четири листа: Сваки лист носи посебно значење

Према народном веровању детелина са четири листа ономе ко је пронађе доноси срећу за читав живот, а бројне легенде говоре о чаробним моћима које ова биљка има. Због чега се верује да детелина са четири листа доноси срећу и шта сваки лист представља?
Детелина са четири листа: Сваки лист носи посебно значење© Canva / Africa images

Постоји неколико легенди које се везују за ову "срећну" биљку коју је готово свако од нас макар једном тражио у парку, школском дворишту или башти код бака и дека. Коју то причу крије детелина са четири листа и како је баш она, међу свим другим биљкама, постала симбол среће у животу?

Од Библије до Старих Келта - које се легенде везују за "срећну" детелину

Једна од легенди везује се за религију, а тачније потиче из Библије: према овој легенди Ева је приликом напуштања раја понела са собом управо детелину са четири листа - претпоставља се да би је чувала попут амајлије и подарила срећу.

За детелину са четири листа се веровало да доноси срећу и зато што је она у облику крста, али не као религијског симбола (будући да се у хришћанству крст појавио тек у трећем веку), већ Сунчевог крста, који се у давна времена користио за оријентацију у простору - хоризонтална линија позазивала је места на којима Сунце излази и залази (исток и запад), док је вертикална линија указивала правац севера и југа.

И Стари Келти су веровали у чудесне моћи детелине са четири листа: старокелтски свештеници Друиди веровали су да свако ко пронађе овакву детелину добија посебне моћи и способност да види вештице и ђаволе и тако их избегне.

Сваки лист носи посебно значење

У готово свим светским културама значење ове биљке повезује се са срећом. Према старом народном веровању сваки од четири листа детелине носи посебно значење: први представља веру, други наду, трећи љубав, а четврти лист срећу, а сви они међусобно су повезани. Древна легенда каже "Ако пронађеш детелину са четири листа бићеш срећан целог живота, јер ако имаш вере, гајиш наду и тражиш са љубављу, са сигурношћу ћеш пронаћи и своју срећу".

У грчкој митологији, број четири такође носи посебно значење - он је симбол Јупитера, бога заштите и правде. Број четири симболише и породицу, стабилност, организацију и синергију.

image