Магазин

Зашто имамо осећај пецкања у устима кад једемо ананас

Популарно летње воће често нам ствара непријатан осећај пецкања у устима, али га већина људи толерише, како би уживали у слатком укусу ананаса. Познато је да киселина из воћке може да иритира слузокожу, али постоји још један, мање познати кривац, видљив искључиво под микроскопом: кристалне "иглице", које праве микроабразије у устима.
Зашто имамо осећај пецкања у устима кад једемо ананас© Pexels/Kindel Media, TikTok Screenshot/sf_microscopy

Скоро свако је осетио пецкање у устима током и након конзумирања свежег ананаса. Некада је лако игнорисати га и наставити са јелом, а понекада је осећај иритације толико интензиван да је немогуће уживати у укусу. Свако помисли да је то само "јака киселина која иритира слузокожу", али нови вирални ТикТок видео је реазоткрио мање познати узрок и објашњење за осећај пецкања.

Корисник који је објавио видео клип, пинцетом откида мали део ананаса, па затим, кроз микроскоп показује структуру воћке. На снимку се могу разазнати кристали игличастог облика, који се зову рафиди, објашњава за портал "Селф (SELF)" др Мајкл Шихан, који се бави проучавањем алергијских реакција на биљке.

@sf_microscopy One of my favorite fruits is pineapple, but every time I eat them, my mouth tingles. I read that the fruit contains raphides! Kiwis, grapes, taro, and yams also have large amounts of these crystals. These needles serve as a defensive function against insect herbivors to deter them from eating the plant’s fruits and protect the seeds. The needles work with other chemcial substances, like bromelain in the pineapple, to amplify the effects. #microscope#microbiology#underthemicroscope#microscopy#microcosmos#nature#pineapple#crystals#fyp#fypage#fypシ♬ Sunshine

Рафиди су направљени од калцијум оксада (исто органско једињење које формира камен у бубрегу) и служе као природна одбрана од предатора, пошто ананас не може тек тако да "побегне" од опасности (то јест, од нас који желимо да га поједемо). Киви, спанаћ и рабарбара такође садрже рафиде, због чега многи осећају сличну врсту иритације након конзумирања ових биљака.

Рафиди праве микроабразије на језику и у унутрашњости образа, што омогућава киселини ананаса да лакше "уђе" у слузокожу и створи осећај пецкања. Срећом, ови кристали микроскопске величине нису озбиљно штетни за човека, али могу бити опасни за мале инсекте, попут бебе мољца.

Два главна кривца

Још један узрок иритације је бромелаин, ензим који се налази у ананасу (и који помаже у разлагању протеина). Наша уста не могу разградити ово хемијско једињење толико ефикасно као желудац, тако да бромелаин постепено разлаже протеин који се налази у слузокожи усне дупље и отклања заштитни слој, због чега киселина лакше "напада" површину. Иако нам бромелаин смета у поптуном уживању у ананасу, овај ензим може позитивно утицати на здравље, јер представља антиоксидант и може помоћи у процесима зацељивања рана.

Другим речима, минијатурни рафиди нас "боцкају" и праве абразије, што омогућава бромелаину да лакше разгради протеин, па киселина "улази" у површински слој слузокоже и доводи до пецкања.

Корисници на друштвеним мрежама су били изненађени и шаљиво су реаговали на информацију, јер већина људи мисли да је иритација последица алергијске реакције, а не одбрамбени механизам биљке.

"Значи, када га једем, једе и он мене," пише један корисник у коментарима виралног ТикТока.

"Хвала, супер што сада знам да имам на стотине иглица у устима," додаје још један корисник.

Да ли постоји разлог за бригу

Осим што осећај није пријатан, не постоји озбиљан разлог за бригу, сматра др Шихан. Пецкање не мора аутоматски значити да је појединац алергичан на ананас. У случају да дође до отока, јаког свраба од осипа или отежаног дисања, тада постоји могућност да је у питању алергија. Ако је тешко одредити, онда је најбоље одрадити алергијски тест.

Може ли се пецкање спречити

Свеж ананас ће увек садржати ензиме и бодљикаве кристале, али постоје два начина конзумирања који могу ублажити пецкање. Прво, ананас се може испећи, јер на шездесет степени Целзијуса ензими који доводе до пецкања почињу да се разграђују. Друга опције је ананас са млечним производима, као што су јогурт или сладолед, јер ће бромелаин утицати на протеине из млека, уместо на оне на слузокожи. Између осталог, хладна кугла сладоледа ће свакако ублажити непријатан осећај.

На крају, ако је немогуће избећи пецкање, онда је у реду купити ананас из конзерве, јер се ензими уклањају током процеса прераде.

image