Спорт

Вимблдон ублажио правила, али тенисерке не желе да ризикују са доњим вешом

Челници Ол Ингланд клуба у новембру су објавили промену правила, по којем ће тенисерке и тенисери моћи да носе опрему у боји испод стандарних, белих комбинација
Вимблдон ублажио правила, али тенисерке не желе да ризикују са доњим вешом© Justin Setterfield

Вимблдон је највећи тениски турнир и карактеристичан је по томе што су учесници у обавези да наступају у белој опреми, а правила су била толико ригорозна да ни комади одеће које су носили испод нису могли да буду у боји.

Некадашње правило казивало је да сваки део опреме који током игре може бити видљив, па чак и они који се налазе испод мајица или шортсева, морају бити у потпуности бели, уз могућност једне траке у боји, не шире од једног центиметра.

Најпознатији тренутак свакако је онај од пре десет година, када је Роџеру Федереру забрањено да игра у патикама које му је спонзор наменио баш за тај турнир. Разлог? Имале су потпуно наранџасти џон.

Међутим, челни људи трећег гренд слема одлучили су да мало попусте, у жељи да смање притисак на спортисте.

"Наша је нада да ће овим прилагођавањем правила играчи моћи да се фокусирају само на своју игру и да буду ослобођени потенцијалног стреса", навела је извршна директорка Сали Болтон.

А тај стрес је чинио да неке тенисерке посежу за радикалним мерама.

"Истина је, сама сам морала да одложим менструални циклус у току Вимблдона јер нисам желела да се види када прокрварим. Већ имамо довољно стреса", открила је Аустралијанка Дарија Савиј.

Тунишанка Онс Жабер верује да је многим девојкама непријатно када носе доњи веш у белој боји јер су изложене "непотребном ризику".

"Постоје две ствари. Прва – дефинитивно је добро да не будеш параноичан", почела је Жабер у свом стилу.

"А друга је та да ће сви знати да имате менструацију. Нисам сигурна шта је од та два боље."

Прошлогодишња финалисткиња поздравила је одлуку Вимблдона, али додала да вероватно неће ризиковати са комадима одеће у боји.

"Мислим да нећу носити ништа (у боји). Ако све буду носиле (бели доњи веш), мислим да ће бити боље. Такође, сјајно је што Вимблдон покушава да помогне женама да се осећају пријатније на терену", истакла је Онс Жабер.

Каролина Плишкова, некадашња светска "број 1", не размишља превише о овим стварима, али је и она наговестила да се држати устаљене рутине.

"Нећу носити црни шортс. Мислим да неке девојке имају проблем и за њих ће то бити добро, посебно за оне којима комплетно бела опрема изазива анксиозност. Помоћи ће им", закључила је Плишкова.

Вимблдон је на програму од 3. до 16. јула, игра се за наградни фонд од 44,7 милиона фунти, а титуле бране Новак Ђоковић и Елена Рибакина.

image