Магазин

Вејпинг: Како оставити е-цигарете

Електронске цигарете су се дуго сматрале ефикасним начином за одвикавање од дувана, али и вејпинг је сада тешко прекинути. Чак су и неке неке светске владе, попут владе Велике Британије, подржавале електонске цигарете као помоћ при одвикавању од уживања у дувану. Али шта када неко жели да потпуно одустане од вејпинга? Колико је тешко оставити електронске цигарете?
Вејпинг: Како оставити е-цигарете© pexels/Renz Macorol

Некада је потребно сагледати настанак неке навике од почетка. Због тога се на самом старту поставља питање - када и због чега је вејпинг (пушење електронских цигарета) постао тако заразан?

Рекламе које рекламирају уређаје за вејповање приказуј младе људе у проводу, па су се многи корисници повезали на генерацијском нивоу са овом циљном групом. Такође, након доношења нових закона којима су избачене из употребе класичне цигарете, посебно на радном месту, много корисника се окренуло употреби е-цигарета.Ако овоме додамо и један од састојака никотин - исти онај састојак због којег пушачи жуде за цигаретама, онај ко вејпује данас, на правом је путу да постане зависник. 

Никотин ствара нове рецепторе у мозгу када уђе у тело и ствара одговор тела у виду благостања и смирености. А када особа престане да га добија, осетиће порив за овим осећајем, највише у прва три до четири дана након последње дозе. Лекари упозоравају и на други симптоми "одвикавања", који наступа након смањења дозе никотина, а то је лоше расположење, које се може јавити у раним фазама након престанка пушења.

Које су познате и непознате опасности вејпинга

Е-цигарете постоје тек око 11 година, тако да су многи дугорочни ризици још увек непознати. Уређаји се користе за загревање течности која се претвара у пару која се затим удише. Шта се заправо налази у диму још увек је непознаница за све производе, док се за неке зна да садрже хемикалије за укус (као што је диацетил, које лекари повезују са болестима плућа), метале (као што је олово), а пронађене су и друге хемикалије које изазивају рак. Истраживачи наводе да чак и е-цигарете за које произвођач тврди су без никотина ипак имају малу дозу

Такође нове студије које су спровођене у САД су показале да људи који користе е-цигарете имају већу стопу обољевања од кардиоваскуларних болести од оних који су пушили обичне цигарете. У једном од истраживања које објавио магазин који се бави болестима плућа "БМЦ Пулмонари Медисин" (BMC Pulmonary Medicine) наводи се да корисници е-цигарета између 18. и 24. године имају 39 посто већи ризик од астме у поређењу са онима који нису пушили.

Колико времена је потребно да се са вејпингом потпуно прекине 

Нема јединственог одговора на ово - јер је свака особа за себе, али постоје неке ствари које су познате. Технички је могуће одједном прекинути, али већини људи то пада веома тешко. Стручњаци, као што су они у Националном центру за престанак пушења, препоручују неку врсту постепеног приступа.

Одвикавање од вејпинга може бити једнако тешко као и одвикавање од класичних цигарета, јер садрже никотин који изазива велику зависност. За одустајање од е-цигарета потребно је желети да се са овом навиком престане, затим направити план за престанак, обратити се за помоћ уколико је потребно. Укратко, остављање вејпинга је изазов, али је изводљив посебно ако се има чврста жеља и план ослобађања од те навике. 

Вејпинг је релативно нов феномен, тако да нема много истраживања о томе колико људи покушава да престане или колико су успешни. Према статистикама, око половина пушача покушава да престане сваке године, али само око шест посто буде успешно у томе.

Разлог зашто је тешко оставити електронске цигарете се заправо налази у дози никотина. Дуванске цигарете имају стопу сагоревања која ограничава колико никотина се може удахнути и колико удаха се може узети у одређеном времену. Али е-цигарете могу да дају веће дозе никотина јер њихов електронски дизајн превазилази ово ограничење. Разумевање како ова зависност утиче и шта можете да очекујете док кршите њену контролу може вам помоћи да успешно престанете.

Један од савета за вејпере је смањити никотинску јачину течности која се сипа у е-цигарету, постепено током две до четири недеље. Овакво "одвикавање" од никотина, може бити теже са вејпинг цигаретама за једнократну употребу које имају већу јачину. Уместо њих је боље користити оне е-цигарете које се могу поново пунити и имају резервоар.

Помоћ у постепеном смањивању може бити и:

  1. Продужавање времена између вејповања
  2. Узимање краћих удисаја (посебно ако се користите једнократна е цигарета)
  3. Постављање нових правила, попут - вејпинг само ван куће

Друга опција је терапија замене пре свега никотинским фластерима, никотинским жвакама и спрејевима. Никотинске врећице које се стављају у уста, најновји су производ који се користи у сврхе остављања никотина, али још увек нису довољно испитане.

Зауставити окидаче

Баш као што пушење стандардних цигарета ствара зависност, тако се иста може створити и вејповањем. Такође и тежина престанка је подједнака. Потребна је чврста воља и план по коме ће се поступати. Међутим, постоје одређене ситуације или доба дана када се највише потеже за е-цигаретом. Ове тренутке или доба дана лекари називају окидачима. Добра идеја би била да се овај порив-окидач, одложи пребацивањем пажње на нешто друго, попут вежбања. Уколико је неко бивши пушач, лекари кажу да је ипак добро држати вејп при руци за хитне случајеве. Јер, сматрају лекари и то је боље него посегнути за класичном цигаретом.

image