Свет

Нови Зеланд без дуванског дима: Трајно забранили пушење младим генерацијама

Радикално ће бити смањен број малопродајних објеката који могу да продају дуван, као и количина никотина у дуванским производима
Нови Зеланд без дуванског дима: Трајно забранили пушење младим генерацијамаwww.globallookpress.com © Jonas Roosens/Keystone Press Agency

Парламент Новог Зеланда одобрио је закон који забрањује људима који тренутно имају 14 година или мање да купују дуван. Овај потез је део националне кампање за постепено укидање пушења за само три године.

Нови закон, који је усвојен данас, забрањује продају дуванских производа свима који су рођени 1. јануара 2009. или касније. Кршење ће бити кажњено новчаном казном до 150.000 новозеландских долара (140.000 долара).

Идеја која стоји иза закона је да се постепено повећава минимална старосна граница за куповину цигарета. Међутим, нова ограничења се не односе на вејпинг производе.

Такође, радикално је смањењен броја малопродајних објеката који могу да продају дуван, са око 6.000 на 600,као и количина никотина која је законом дозвољена у дуванским производима.

Посланици Новог Зеланда гласали су по партијској линији, усвојивши закон 76 према 43. Закон ће ступити на снагу 2023. године.

Коментаришући нацрт закона, помоћница министра здравља Ајеша Верал рекла је да ће "хиљаде људи живети дуже и здравије". Она је додала да ће здравствени систем моћи да уштеди неколико милијарди долара на лечењу болести изазваних пушењем, укључујући неке врсте рака и срчане ударе.

Неки критичари закона су истакли да је затварање толиког броја продавница дуванских производа лоше за посао.

Брук ван Велден, заменица лидера либертаријанске странке АЦТ, која се противила закону, описала га је као "лошу политику". Она је тврдила да би закон створио велико црно тржиште, додајући да забрана никада није деловала и да је увек изазивала нежељене последице.

Влада Новог Зеланда намерава да земљу учини слободном од дима до 2025. године, што значи да ће временом мање од пет одсто становништва бити пушачи.

image