Магазин

Тетоваже као будућност медицине: "Паметне тетоваже" могу открити какво је ваше здравље

Зар не би било сјајно да имамо очигледан "знак упозорења" када смо дехидрирани или када смо у опасности од УВ зрачења, али да не морамо да носимо са собом неки уређај? Неколико стручњака сматра да решење могу бити "паметне тетоваже", које представљају спој науке, медицине и дизајна. Од препознавања нивоа УВ зрачења до мерења количине шећера у крви, "паметне тетоваже" могу бити ново, практично решење за многе људе широм света у будућности.
Тетоваже као будућност медицине: "Паметне тетоваже" могу открити какво је ваше здравље© Unsplash/Annie Spratt

Тетоваже су једна од најстаријих уметности и симбола различитих култура кроз историју, а у савременом добу су популарне широм света, толико да за неке чак постају сувенири са путовања. Осим естетске, научници желе да истраже и друге потенцијалне функције тетоважа, као што је помоћ у праћењу стања човековог здравља.

"Стварање пигмената за "паметне тетоваже", који се могу убризгати под кожу ради праћења одређених биомаркера у људском телу, захтева сарадњу између научника, инжењера и дизајнера," каже за Си-Ен-Ен др Али Јетисен, истраживач на Одсеку за хемијско инжењерство на Империал Колеџу у Лондону.

Његов концепт представља замену конвенционалног мастила за тетовирање, мастилом које би било састављено од "функционалних материјала", како би се боје тетоваже мењале као одговор на спољашње стимулансе (као што је промена нивоа шећера у крви за особе са дијабетесом, праћење функције бубрега и јетре или упозорења о дехидрацији).

Тетоваже као знак упозорења

Још један тим истраживача испитује потенцијале бенефите "паметних тетоважа", које се могу нанети невидљивим мастилом. Иако појам тетоваже које не можемо да видимо можда звучи као необично, др Карсон Брунс са Универзитета Колорадо Болдер објашњава да невидљиво мастило добија пигмент када реагује на УВ светло и сличне врсте зрачења. Другим речима, може служити као врста "упозорења", када је појединац, без адекватне заштите, исувише изложен УВ зрачењу.

Брунс је невидљиве тетоваже (које он назива "соларне пеге") прво испробао на себи и трајале су од шесто до осам месеци, пре него што су избледеле. Након првог круга пробних "пега", са својим тимом је развио мастило које може трајати најмање три године. Брунс је почео да развија однос са компанијама за производњу мастила и рекао је да се нада да ће биокомпатибилност мастила и људске коже бити максимално искоришћена у будућности, али и прихваћена од стране медицинских стручњака.

Истраживачи кажу да "паметне тетоваже" не могу да се хакују или остану без батерије, што им даје велику предност у односу на носиву технологију, као што су паметни сатови или монитори глукозе.

"Носиви уређаји су одлични", каже Брунс, "али могу постати неудобни или их је потребно временом заменити, а имплантати често захтевају инвазивније операције. "Паметне тетоваже" су најпогодније", верује он, "јер представљају врсту средине између носивих уређаја и имплантата".

Поједини стручњаци сматрају да, иако су "паметне тетоваже" још увек у раној фази развоја, имају потенцијал да играју значајну улогу у здрављу и добробити људи, посебно јер медицински подаци и увиди о пацијентима постају "персонализованији и проактивнији". На пример, тетоважа која упозорава на низак ниво глукозе може бити сјајан знак, који би спречио да ситуација измакне контроли.

Иако постоје бројне позитивне стране, реализација и примена наведених пројеката има неколико препрека. Пре свега, још увек постоји велика нетолеранција на тетоваже у многим деловима света, а постоји и страх од убризгавања нових, непознатих материјала у кожу. Ипак, истраживачи се надају да ће "паметне тетоваже" у будућности бити доступне у болницама или чак и у свемиру, како би могле упозорити астронауте на потенцијалне изворе зрачења или других здравствених опасности.

image