Магазин

Београд након олује: Вода се повукла, дрвеће и делови кровова по улицама (ФОТО)

Полиција и ватрогасци у Београду су спасили три особе, од којих су две биле заглављене у возилу
Београд након олује: Вода се повукла, дрвеће и делови кровова по улицама (ФОТО)© TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ nr

У Београду je за пола сата у суботу пало од 30 до 50 литара кише по метру квадратном, што је количина која се просечно из облака изручи за месец дана.

Милош Миленковић помоћник начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије каже да су у Београду спасене три особе, од којих су две биле заглављене у возилу. На територији целе земље интервенисано је на 75 локација.

Миленковић наводи да су током суботе ватрогасци-спасиоци били ангажовани на 39 локација у Београду где је учествовао 91 припадник тог сектора.

Вaтрогасци-спасиоци уклањали су стабла са коловоза, црпели воду, као и уклањали лимене и друге кровне конструкције услед олујног ветра који је наступио спасене су три особе.

Како је напоменуо, од тога су избављене две особе заглављене у возилу у Улици Марка Челебновића на Новом Београду.

Додао је да су између осталог, уклоњени делови крова са зграде Поштанске штедионице и Скупштине Србије.

Што се тиче шире територије Србије, Миленковић каже да су припадници Сектора за ванредне ситуације интервенисали су на 75 локација и то у Севернобачког, Јужнобачког, Севернобанатског, Средњебанатског, Борског, Шумадијског, Зајечараског и Јабланичког округа.

Нагласак је, каже, као и у Београду био на техничким интервенцијама, а није било потребе за евакуацијом и спасавањем.

Према његовим речима, на три места интервенисано је због пожара изазваног громом у Ечки и Тителу.

У Београду су током невремена рени бунари остали без струје. Дарко Главаш секретар Секретаријата за ванредне ситуације Града Београда каже за РТС део Чукарице и Новог Београда остали без струје када је неколико трафо-станица остало без електричне енергије па је самим тим и било угрожено водоснабдевање новобеоградске стране Саве, Земуна и Бежанијске косе.

Навео је да се вода са Чукарице преусмеравала ка Новом Београду али да су екипе Електродистрибуције Београд брзо решила проблеме са нестанком струје.

Главаш каже да је тренутна ситуација са снабдевањем струјом стабилна. "Остало је неколико стотина потрошача без струје у централном деловима као и рубним деловима града у Лазаревцу, Обреновцу. Екипе ЕДБ-а отклањају кварове".

Истиче да се не очекују изливања на токовима Саве и Дунава, осим могућих проблема у вези са успорењем тока Саве.

image