Магазин

Почело такмичење у излежавању у Црној Гори, победник осваја 1000 евра

Традиционално такмичење у излежавању у црногорском етно-селу Брезна почело је данас, а ове године учествује рекордан број такмичара до сад - чaк 21. Због овог несвакидашњег догађаја Црна Гора је јединствена у Европи, а посебно је занимљиво због стереотипа о томе да су Црногорци лењи.
Почело такмичење у излежавању у Црној Гори, победник осваја 1000 евра© Andriyko Podilnyk

Поред броја учесника, овогодишње такмичење обара још један рекорд. Наиме, наградни фонд је који је до сада износио 350 евра је увећан, a особу која буде најдуже лежала чека награда од 1000 евра. Правила су врло јасна - нема устајања, али такмичари могу да читају књиге, спавају, једу, пију. На осам сати дозвољен је одлазак у тоалет.

Међу учесницима је победница из 2021. Подгоричанка Дубравка Алексић која држи рекорд од 117 сати, па се многи питају да ли ће и ове године Дубравка оборити рекорд или ће ипак имати конкуренцију.

Организатор такмичења и власник етно-села Брезна Мићо Благојевић, у изјави за Анадолију је рекао да су на идеју о организацији оваквог такмичења дошли пре 12 година, баш због тог мишљења да су Црногорци лењи.

"На овај начин је цели свет чуо за нас. Данас имамо рекордан број такмичара. Ту су бивши победници, светска рекордерка у лежању Дубравка Алексић. Имамо данас и бившу победницу Милку Додеровић која је издржала 52 сата без икаквог устајања и одласка у тоалет. Мислим да ће такмичење бити занимљиво и награда је повећана, тако да ће моћи да уживају", казао је Благојевић.

image