Магазин

Како "аеродромски селфи" може да вам упропасти одмор

Одлазак на одмор не може да прође без фотографија и снимака. Бележимо сваки тренутак - од припрема, преко паковања, доласка на дестинацију. Ипак, морамо да будемо опрезни шта објављујемо на друштвеним мрежама, јер хакери могу да искористе, на пример ваш "аеродромски селфи" на којима су бординг карте и тако дођу до личних податка које касније могу да злоупотребе.
Како "аеродромски селфи" може да вам упропасти одмор© garetsvisual

На који начин ће нам дом бити безбедан кад смо одсутни, како да путујемо што сигурније, шта да урадимо да се осећамо што безбрижније на изабраној дестинацији - само су нека од питања која постављамо пре него што одемо на одмор.

Такође, овим питањима можемо да прикључимо и чињеницу да је чак 85 одсто путника забринуто да ће бити хаковани док путујују. Стручњаци за сајбер безбедност из НордВПН кажу да се ризици од хаковања драстично повећавају за особе који деле превише информација о свом путовању.

"Аеродромски селфи", фотографија путничких докумената и карата су веома популарне и ми на тај начин обавештавамо пратиоце да идемо у иностранство, на море или планину. Међутим, бординг карта садржи и личне податке што хакери знају вешто да искористе. 

На питање шта хакери могу да ураде са информацијама које могу да се виде на картама за укрцавање, објашњава стручњак за сајбер безбедност у НордВПН-у, Адрианус Варменховен.

"Након скенирања бар кода, хакери могу да користе податке да уђу на авио налог путника и украду њихове километраже или промене детаље за предстојеће летове."

Чак и ако нисте прикупили много поена на рачун километара, хакер би могао да вас позове током путовања претварајући се да је представник авио-компаније и затражи податке о кредитној картици да би наводно потврдио повратни лет.

Сајбер криминалци такође могу да прикупе више информација о својој жртви на друштвеним мрежама, а затим да позову авио-компанију и да се претварају да су ви. Информације доступне на бординг картама и други вредни подаци помажу хакерима да преваре чак и најсигурнију туристичку агенцију или авио-компанију.

И на крају након што прикупе огромну количину података о својој жртви, сајбер криминалци могу да продају те податке на "тамној мрежи" (dark net) или да украду идентитет жртве и изврши преваре као што је отварање рачуна или неовлашћене куповине", преноси "Тревел магазин"

JoshuaWoroniecki

Ипак, ако не можете да одолите да поделите фотографије на мрежама док сте на одмору, ево пар савета како да то урадите на безбедан начин.

  • Не дозволите својим пратиоцима да знају да је ваш дом тренутно празан.
  • Налоге подесите на "приватно" и обратите пажњу да објаве буду видљиве само вашим пријатељима.
  • Уклоните личне податке са страница профила као што су ваша кућна адреса и број телефона.
  • Не ажурирајте статус док делите своју локацију. Не постављајте фотографије пасоша, авионске карте или било којих других документа.
  • Увек се уверите да су јавне мреже безбедне, јер хакери се могу позиционирати као вајфај хотспот или користити посебан софтвер за крађу података са незаштићених мрежа.
image
VV inauguration
banner