Магазин

Прање косе само једном недељно? Никако, чак ни ако је наизглед чиста

Нега косе, нарочито у летњем периоду, може представљати изазов свима, а појачано знојење, излагање сунчевим зрацима као и провођење времена на отвореном чини је прљавијом чак и уколико се она наизглед "добро држи". Колико често је потребно прати косу како би она била не само чиста, већ и здрава, и како место у коме живимо утиче на ову рутину?
Прање косе само једном недељно? Никако, чак ни ако је наизглед чиста© Canva / simarik

Дебате о томе колико често треба прати косу не смирују се деценијама, а фризери и трихолози су подељени у два "клана" - једни сматрају да је исувише често прање косе веома штетно како за длаку, тако и за теме главе, док други уверавају да се ређим прањем може нарушити пе-ха вредност власишта и квалитет косе. Шта од та два је истина?

Коса изгледа чисто, али - да ли је заиста тако

Сигурно у свом окружењу имате људе којима коса изгледа чисто и уредно и 5 или 6 дана након прања, а тек седмог дана почне да се масти и "буде зрела" за прање. Ипак, ма колико им завидели, њихова коса иако наизглед чиста, у стварности је прекривена слојем загађивача који се налазе у ваздуху, попут смога, дуванског дима и прашине, као и зноја који се лучи из темена главе, што доводи до "зачепљења" коже главе и апсорпције штетних микрочестица.

Због чега прање косе једном недељно није препоручљиво

Према мишљењу експерата у области неге косе и коже главе, прање косе ређе од два пута недељно може имати веома негативне последице: перутање власишта, свраб, па чак и губитак косе, будући да микроскопске честице нечистоћа из ваздуха спречавају продор кисеоника у фоликул длаке. Негативни ефекти загађења проучавали су се још 1994. године, а чак и тада примећено је да оно својим таложењем на коси и кожи главе може изазвати упалне процесе и нашкодити општем здрављу темена главе.

Универзално правило не постоји

Учесталост прања косе може зависити од више фактора, од генетике која утиче на лучење себума, а самим тим и брзину њеног прљања, преко начина живота, до места у коме се живи, а које директно одређује и степен загађености ваздуха.

"Клима, бављење спортом, квалитет воде која се користи за прање и други фактори, такође играју улогу. Међутим, чак и када је коса наизглед чиста, саветује се прање најмање два пута недељно", наводи стилисткиња Роса Фернандез. Она такође подсећа и на важност правилног одабира средстава за негу косе, али и добро испирање оних који то захтевају, попут шампона и паковања за већи сјај.

image