Магазин

Супер храна за раст јаке, лепе косе

Оно што једете може утицати на здравље ваше косе. Недостатак одговарајућих хранљивих материја и витамина, може успорити раст косе или чак изазвати њено опадање. На срећу, исхраном се могу надоместити ови састојци.
Супер храна за раст јаке, лепе косе© freepik/master1305

Многи желе јаку и здраву косу, међутим, колико брзо расте и колико је здрав зависи од многих фактора укључујући старост, опште здравље, генетику, изложеност животној средини, лекове који се користе и исхрану.

Иако не можете да промените неке факторе као што су старост и генетика, један фактор над којим вероватно имате већу контролу је ваша исхрана. Витамини и минерали из хране играју важну улогу у циклусу раста фоликула длаке и у ћелијском промету. Конзумирање хране без правих хранљивих материја може довести до губитка косе.

Студије сугеришу да су недостаци витамина Б12 и Д, биотина, рибофлавина, гвожђа и других хранљивих материја повезани са губитком косе. И управо уравнотежена исхрана богата овим витаминима и минералима може помоћи у подстицању раста косе, посебно ако имате губитак косе чији је узрок лоша исхрана.

Сваки прамен се састоји од ћелија, које садрже чврст протеин који се зове кератин, и треба их стално хранити минералима и витаминима како би коса била дуга и јака.

Која је најбоља храна за здраву косу која ће јој помоћи да брже расте?

1. Јаја обезбеђују протеине

Ваша коса се састоји од протеина, стога је важно да у исхрани имате довољно протеина, а јаја су један од најбогатијих природних извора протеина.

2. Спанаћ, и друго тамно лиснато поврће, обезбеђују гвожђе

Гвожђе је есенцијални минерал који је потребан вашим ћелијама косе. Заправо, недостатак гвожђа у телу може довести до губитка косе. Када телу понестаје гвожђа, кисеоник и хранљиве материје се не транспортују на адекватан начин до корена косе и фоликула, што може успорити раст.

3. Цитрусно воће, за дозу витамина Ц

Нашем телу је потребан витамин Ц за апсорпцију гвожђа; зато морате додати цитрусно воће у своју исхрану. Нутриционисти препоручују да је један лимун дневно довољан за дневну дозу витамина Ц. Можете се одлучити и за поморанџе. Витамин Ц је такође неопходан за производњу колагена који чини јаким капиларе које се спајају са власима, чиме се обезбеђује редовно снабдевање хранљивим материјама и брз раст косе.

4. Орашасти плодови и семенке са Омега-3 масним киселинама

Омега-3 масне киселине негују косу, а пошто тело не може да производи ове здраве масти, оне се морају уносити кроз исхрану. Бадеми и ораси су заиста богати Омега-3 масним киселинама, као и ланено семе.

5. Житарице целог зрна, за добијање биотина

Цела зрна су богата биотином, али и гвожђем, цинком и витаминима Б гурпе. Биотин је неопходан за пролиферацију ћелија и игра важну улогу у производњи аминокиселина (протеина) које су потребне за раст ваше косе.

6. Шаргарепа за витамин А

Пијте сок од шаргарепе сваки дан за брзи раст косе, а витамин А је неопходан за раст сваке ћелије. Такође помаже кожи главе у производњи природног уља, себума, које одржава здравим корен длаке и подстиче раст косе.

7. Авокадо даје Е витамин

Витамин Е побољшава циркулацију крви и помаже фоликулима да раде ефикасније и подстичу раст косе. Такође одржава баланс уља и PH нивоа који, ако се прекорачи, може зачепити фоликуле длаке и зауставити раст косе. 

8. Бобичасто воће 

Бобице су пуне корисних једињења и витамина укључујући витамин Ц, који има јака антиоксидативна својства. Антиоксиданси могу помоћи у заштити фоликула длаке од оштећења. 

Само 1 шоља (око 144 грама) јагода обезбеђује 85 милиграма или до 113 посто ваших дневних потреба за витамином Ц. Такође, тело користи витамин Ц за производњу колагена, протеина који помаже у јачању косе како би спречио да постане крта и ломљива. Штавише, витамин Ц помаже телу да апсорбује гвожђе из исхране. Низак ниво гвожђа може изазвати анемију, која је повезана са губитком косе.

9. Масна риба

Масне рибе попут лососа, харинге и скуше имају хранљиве материје које могу подстаћи раст косе. Они су одлични извори Oмега-3 масних киселина. Масна риба је такође одличан извор протеина, селена, витамина Д3 и витамина Б, хранљивих састојака који могу помоћи у стварању јаке и здраве косе. 

10. Батат - слатки кромпир

Слатки кромпир је одличан извор бета-каротена. Тело претвара ово једињење у витамин А, за који смо рекли да је изузетно важан за здравље косе. Око 114 грама ове врсте кромпира садржи довољно бета каротена да обезбеди до 160 посто ваших дневних потреба за витамином А. Међутим, превише витамина А такође може изазвати губитак косе. 

11. Семенке

Семенке су богате хранљивим материјама са релативно мало калорија. Многи од ових хранљивих састојака су такође важни за раст косе, укључујући витамин Е, цинк и селен. Уколико поједете свега 28 грама семенки сунцокрета, обезбедили сте скоро 50 посто ваших дневних потреба за витамином Е, уз велику количину Б, који су такође добри за косу. Штавише, одређена семена попут ланеног и чиа семена такође садрже Омега-3 масне киселине.

Две кашике млевеног ланеног семена дају 4,7 грама Омега-3 масних киселина што је више него пола филета лососа. Међутим, ланено семе обезбеђује врсту Омега-3 масне киселине коју тело не користи тако ефикасно као оне које се налазе у масној риби. Ипак, одличан су додатак исхрани. Да бисте добили најбољи извор хранљивих материја, најбоље је конзумирати мешавину семенки.

12. Паприке

Паприке су одличан извор витамина Ц а једна жута паприка обезбеђује до 456 посто дневних потреба за витамином Ц за жене и 380 посто за мушкарце. Штавише, слатке паприке су такође одличан извор витамина А.

13. Пасуљ

Пасуљ је одличан биљни извор протеина, који су неопходни за раст косе, а добар је извор цинка, који помаже циклусу раста и поправљања косе. Порција тамног пасуља од 100 грама, обезбеђује до 14 посто дневних потреба жена за цинком и 10 посто за мушкарце.

14. Месо

Протеини у месу помажу раст и поправљају и јачају фоликуле длаке. Порција од 100 грама бифтека пружа чак 29 грама протеина. Црвено месо је посебно богато врстом гвожђа које се лако апсорбује. Овај минерал помаже црвеним крвним зрнцима да испоруче кисеоник свим ћелијама у телу, укључујући фоликуле длаке. 

15. Соја 

Студије су показале да једињења која се налазе у зрну соје могу подстаћи раст косе. Једно од ових једињења је спермидин, а студије доказују да исхрана богата овим једињењем продужава фазу активног раста косе која се зове анагена фаза. Међутим, истраживање о спермидину и расту косе је прилично ново, тако да је потребно више студија пре него што здравствени стручњаци могу почети да дају препоруке о његовом уносу.

image