Магазин

Утицај смога на здравље коже и косе

Штетне материје нису само проблем када их удишемо. Ове честице могу да имају негативан утицај када дођу у директни контакт са косом и кожом. Поред маски, постоји неколико начина да се заштитимо од последица лошег квалитета ваздуха.
Утицај смога на здравље коже и косе© Unsplash/Christin Hume

Лош ваздух може да оштети спољашњи слој коже, у коме се налазе поре знојних и лојних жлезда. Такође може да повећа тамне флеке, појаву бора, и ремети природно лучење себума. У озбиљнијим случајевима, појачава се оксидативни стрес (стање које настаје када телу не успе да елиминише или бар неутрализује слободне радикале) у кожи и у комбинацији са штетним сунчевим зрацима може доћи до рака коже.

Такође, кожа на глави се додатно суши и перута када је ваздух хладан и загађен. У директном контакту са смогом могу се оштетити и запушити фоликули који су заслужни за раст нових, здравих длака. Поред тога, штетне честице се могу везати за власи косе и осушити их заједно са хладноћом.

Иако се кожа и коса суше више него иначе када дође хладно време, не би требало да игноришемо ове знакове. С обзиром да квалитет ваздуха све више опада, важно је имати навике које ће да нас негују и штите, поготово када немамо много контроле над спољашњим факторима који утичу на наше здравље.

За кожу је, поред маске, добро користити производе за заштиту од сунца који садржи антиоксиданте. Оваква крема штити против УВ зрачења, а антиоксиданти се боре против нежељених молекула који могу доћи у контакт с кожом. На крају дана је изузетно важно скинути шминку и темељно опрати лице. Производи за чишчење би требало да буду они намењени вашем типу коже, како не би дошло до додатног сушења. Ретинол, витамин Ц или добра хидратантна крема ће помоћи у регенерацији преко ноћи.

Косу је важно опрати на свака 2 до 3 дана, у зависности од типа длаке. Потребно је испирати штетне честице како се не би скупљале на површини длаке, и како не би долазиле у контакт са кожом лица, леђа и рамена. Препоручљиво је наносити добар серум за косу или скалп пре или после прања. Такође, у хладним месецима је можете заштитити ношењем капе.

Поред неге коју можете редовно приуштити, повремено се можете почастити маскама или третманима у салону. Некада је добро да професионалац очисти вашу косу и кожу и нанесе производ који процени да је најбољи за вас. На крају, добра исхрана и редовно хидрирање су важни за целокупно здравље, па самим тиме и здравље косе и коже.

image