Магазин

Колико сна је потребно у зависности од животног доба

Устали сте наспавани и одморни, кренули у радни дан и ту негде, мало после поднева, осећате да бисте могли одмах да заспите. Па, колико је онда сна потребно да бисмо се пробудили свежи и спремни за дан пред нама? Одговор на ово питање није тако једноставно и може варирати од наших година, кажу стручњаци.
Колико сна је потребно у зависности од животног доба© @ diana.grytsku

Колико треба да спавате да бисте се осећали одморно, зависи од особе до особе: "Потребе за сном су веома индивидуалне, али седам сати током ноћи је општа препорука", каже доктор Реј Дасгупта са Медицинског факултета Keцк у Јужној Калифорнији.

Поред ове чињенице, за сан је битно колико година имате - бебе и деца би требало да спавају преко 15 сати, али са годинама и животним добима овај податак се драстично мења.

Колико би требало да спавају бебе и деца

У првој години живота бебе могу да спавају 17 до 20 сати дневно. У складу са њиховим развојем, деци ће бити потребно све мање сна. Док малој деци треба између 11 и 14 сати сна, укључујући време за дремање, тај податак "пада" на 10 до 13 сати за децу од три до пет година, док би адолесценти требало да спавају од 8 до 10 сати.

"Како деца расту, и постају тинејџери, она природно више воле да оду на спавање касније и да се буде касније", закључује Кристина Чик научник из области психијатрије и бихејвиоралних наука на Универзитету Станфорд.

Колико би требало да спавају одрасли

Препорука за одрасле јесте да спавају бар седам сати су резултати многих студија. Ипак, и тај податак може да варира.

"Младим одраслим особама потребно девет и више сати сна, јер се њихов мозак још увек развија, а одраслима било ког узраста такође може бити потребно девет или више сати ако се опорављају од повреде или болести", истиче научница.

На питање да ли је боље да сте раноранилац или ноћна птица, К ристина Чик наглашава да то зависи од навика и животног стила: "Ако лакше функционишете ноћу, а ваш посао захтева да будете у канцеларији у 7 ујутро, ова неусклађеност није баш идеална ваше физичко и ментално здравље. Таква ситуција је једнако проблематично за особу која рано устаје, а ради ноћну смену.

Уколико не спавате довољно и имате проблема са сном, ево неколико савете која могу да вам помогну. 

Држите се рутине

Покушајте да идете у кревет у исто време сваког дана. Такође, би требало у исто време да се будите.

"Можете чак и да водите дневник да бисте забележили време спавања и колико често се будите ноћу", каже доктор Дасгупта. Такође би требало да будете сигурни да је соба мрачна, пријатне температуре и да је кревет удобан.

Искључите електронске уређаје

"Урадите то што је раније могуће пре спавања", додала је Чик, "јер излагање светлости може утицати на спавања и буђења током ноћи. Електронски уређаји опонашају многе таласне дужине сунчеве светлости које подстичу ваше тело да остане будно".

Вежбе

"Медитација, јога, као и вежбе дисања такође могу да повољно утичу на спавање", додаје је Чик.

Добре навике у исхрани и вежбању

"Здрава исхрана и редовно вежбање подржавају бољи сан ноћу. Увек покушајте да будете доследни у вежбању током дана, јер вежбање ублажава стрес и помаже да повећате жељу за спавањем ноћу", рекао је Дасгупта.

image