Магазин

Навике које погоршавају квалитет сна

Постоје многи савети за квалитетно спавање, али није тајна само у опуштајућим купкама и топлим чајевима. Неке од свакодневних навика могу имати негативан утицај на сан и ометају тело у правилном опуштању.
Навике које погоршавају квалитет сна© Pexels/SHVETS production

Често се препоручује читање књига, слушање звукова кише и сличне методе опуштања пред спавање. Ипак, чак и након примењивања свих савета, многима је тешко да се осете спокојно и да заспу, па да одморни дочекају следећи дан. Неколико несвесних навика које скоро сви раде могу бити узрок ''будног'' ума када је време за одмор.

Обављање послова и обавеза из кревета или спаваће собе

Током рада од куће, добро је имати ''пословни кутак'' из којег ће се обављати све обавезе, макар то била трпезарија или дневна соба. Кревет и спаваћа соба морају асоцирати мозак на одмор и опуштање, јер подсвесно може утицати на квалитет сна. Ако је ум и даље ''активан'' и спреман на рад, јер је кревет накратко био и радни простор, теже је поптуно опустити се и заспати.

Интензивне вечерње вежбе

Тренинг у вечерњим сатима је мач са две оштрице. Понекада заиста помаже и природно исцрпи тело, али некада има супротан ефекат. Активирање тела непосредно пред спавање ће ''пробудити'' мозак и спавање постаје изазов. Поред тога, тело свакако остаје исцрпљено од физичког напора. Пред спавање је најбоље одрадити лакше вежбе и истезање, како би се тело опустило пред сан. Ако је могуће, у спаваћој соби не би требало радити било које врсте тренинга, јер се може десити сличан ефекат као са обављањем послова из кревета - мозак ће простор асоцирати са напорним активностима.

Редовно узимање лекова за спавање

Без препоруке лекара, таблете за спавање могу постати веома нездрава навика, која може озбиљно да штети телу. Понекада заиста јесу последња опција, али чак и тада је препоручљиво саветовати се са професионалцем, без обзира на јачину дозе. Лекови за спавање могу имати многе нежељне ефекте и многи се осећају уморно и малаксало наредни дан, јер дејство таблете и даље траје. Долази до парадокса и следећи дан је тело поново уморно, чак и поред спавања. Патрик Фулер, стручњак за сан на Хардварду, сматра да овакви лекови могу довести до озбиљне зависности и да их не треба олако узимати.

Кофеин пред спавање

Иако је један од опште познатих савета, многи га не прате, јер су кафа и чај свакодневна мала задовољства којих се нико не жели одрицати. Ипак, могу имати велики утицај на сан, чак и до пет или шест сати пред спавање. Код људи који су изузетно осетљиви на кофеин, само једна шоља кафе, чак ако је попијена у првој половини дана, може изуетно утицати на тело. Постоје две опције - поптуно одрицање, или проналажење алтернативе. Постоје чајеви и кафе које су подједнако укусне и не садрже кофеин. Такође, добро је направити екперимент и проценити да ли је лакше заспати након два или три дана без конзумирања ових напитака.

image