Магазин

Ове послове АИ не може да замени, ни да вам их "отме"

Реакције света на развој АИ света углавном могу били екстремно позитивне или негативне. Поједини верују да је АИ неизбежна будућност, коју би требало прихватити, док други потпуно одбијају концепт из страха по сопствену каријеру - "Шта ако ми вештачка интелигенција одузме посао?" Ипак, постоје бројна занимања која су изузетно "људска" и мала је шанса да ће постати потпуно дигитализована. Од медицине до уметности, наводимо неколико послова за која ће увек бити потребан човек.
Ове послове АИ не може да замени, ни да вам их "отме"© Pexels/Pavel Danilyuk

Након што су многи различити АИ програми постали веома популарни у протеклих неколико месеци, истовремено се јављају и многе сумње и питања међу људима. Због софтвера који су специјално креирани да обављају одређене задатке, као што је генерисања текстова, слика, рачунање, кодирање и многе друге, постоји страх да "људски додир" више неће бити потребан у многим пословима и индустријама.

Поред тога, песимистичне изјаве многих технолошких предузетника на развој вештачке интелигенције само повећавају осећај несигурности и неповерења према АИ програмима, који људима могу деловати као да им је једина сврха да их машине замене и "отму" им посао.

Ипак, постоје бројни послови у свету које је скоро немогуће заменити вештачком интелигенцијом. Сигурно је да развој технологије може бити од велике помоћи и може да убрза различите задатке, али многе вештине, интуиција, емоције и страст, које су потребне за различита занимања, се не могу у поптуности заменити дигиталним програмима. Неки од послова за које ће скоро увек бити потребан "људски додир" су:

Медицина

Може се претпоставити да АИ програм може "научити" градиво из хиљаде различитих медицинских уџбеника и знати како да примени научено када му је задат одређен тест знања. Ипак, медицина се бави човековим здрављем, а промене у људском организму неће увек бити исте као информаиције које се могу добити из књига.

Постоје многи непредвидиви случајеви у којима је потребна људска процена и интервенција, без обзира да ли је у питању посао медицинске сестре или хирурга. Компјутери могу помоћи у генерисању специфичних дијагноза или планова терапије, али постоје многи други фактори који могу утицати на лечење. На крају, сама комуникација између лекара и пацијената je важан део посла и АИ не може увек генерисати прави одговор. 

Психологија

Слично као и код медицине, АИ програм може да садржи на хиљаде информација о терапијама, психолозима и потенцијалним плановима терапије, али психологија није наука која се искључиво заснива на провереним теоријама (које се изнова уче и понављају). Људско понашање и емоције су компликоване и није могуће користити објективне чињенице и решити проблеме. Потребни су дубљи нивои разумевања и комбинација високог образовања, емпатије и интуиције коју поседује психолог не може бити мање вредна од АИ програма. 

Право

Иако је важно имати знање, које АИ сигурно може да прикупи, многе међуљудске интеракције у правном свету захтевају висок ниво емоционалне и социјалне интелигенције. АИ не може препознати суптилне промене у тону гласа, говору тела и изразима лица, које често могу бити од велике важности код решавања законских проблема, током суђења... Поред тога, познавање људске природе је неопходно за успех, а АИ још увек не може довољно разумети човеково понашање да би олакшало судске процесе.

Просвета

Да би неко умео да подучава друге, сигурно је да потребно обилно знање градива, које АИ програм може да "запамти" и понови другима, како би они научили. Ипак, да би неко био добар учитељ или професор, важно је да уме да пренесе сопствено знање на адекватан начин. Сигурно је да постоји генерални систем образовања, али сваки појединац је другачији и неће свако моћи да напредује на исти начин.

Професор је овога свестан и увек може пронаћи алтернативан начин комуникације и предавања, а такође мора имати и одређену улогу васпитача/педагога. АИ може успешно преносити тачне информације али не може да гарантује да ће ученик "упити" знање. 

Социјални рад

Било која врста помагања људима који су у несрећним ситуацијама не може бити замењена дигиталним програмом. За побољшање туђих живота, потребно је не само знање, већ и велика доза емпатије и разумевања људских емоција и психологије. Такво искуство може постићи само човек који има истинску жељу да помаже другима, а такав избор занимања не може бити заснован искључиво на бази одређених података.

Социјални рад захтева и схватање да многе животна ситуације, а самим тиме и свет, нису "црно-бели" и да увек постоје бројни фактори који утичу на човеково понашање и одлуке. Мала је вероватноћа да АИ може да разуме наведене концепте и служи као утеха и практична помоћ онима коме је потребно.

Уметност

Иако људи широм света користе многе АИ програме за креирање музике, литературе, слика, илустрација и различитих дизајна, не може се рећи да ће АИ поптуно заменити човека у уметност. Може постати нови алат, који ће људи временом усавршити и користити, али идеје, инспирација, таленат, као и животно и практично искуство људског уметника се не могу заменити вештачком интелигенцијом. Управо због тога је немогуће приписати ауторска права уметничким пројектима који су направљени коришћењем вештачке интелигенције, јер се аутентичност и оригиналност аутора доводи у питање.

Постоји на стотине сличних примера, али оно што их међусобно везује је уједно оно што нас чини људима - емоције, интуиција, способност анализирања туђих реакција, инспирација, формирање личног укуса, вежбање и усавршавање одређених вештина, емпатија, равнотежа између разума и осећања...

АИ ће вероватно наставити да се развија, али то не значи да ће поптуно заменити људе у различитим индустријама широм света. Једноставно речено: АИ ће моћи да научи да плеше, али човек ће увек бити кореограф.

image